Hulphond PTSS

Antidepressiva verhogen of liever een hulphond?

Hulphond Lexy voorkomt meer antidepressiva

Al jaren kamp ik met een depressieve stoornis en ik heb vele depressies doorstaan. Ik ben zo ervaren dat ik tegenwoordig vroegtijdig de signalen herken wanneer het weer mis dreigt te gaan en Lexy helpt me daarbij. Een paar weken geleden gingen opnieuw de alarmbellen af. Ik moest aan mezelf toegeven dat het niet goed met me ging en dat ik aan het afglijden was richting depressie. Het was tijd om in te grijpen en dat heb ik gedaan met behulp van Lexy.

Vroeger

Voordat Lexy in mijn leven kwam verliep elke depressie volgens een vast stramien. Ik begon me somber te voelen en kreeg last van donkere gedachten. Het lukte niet langer om het contact met de buitenwereld te onderhouden en ik trok me steeds verder terug in mezelf. Ik beleefde nergens plezier aan en bleef hele dagen in mijn bed liggen. Ik kon me er niet toe zetten om iets te ondernemen en liet alles versloffen. Er konden zomaar weken overheen gaan voordat ik snapte dat ik depressief was. Vervolgens maakte ik een tripje naar de psychiater en zijn oplossing was standaard het verhogen van mijn antidepressiva. Tegen de tijd dat de pillen hun werk gingen doen, was ik weer een paar weken verder. Dan lukte het eindelijk om uit het diepe gat te klauteren en kon ik mijn leven weer op gaan bouwen. Zo is het jaren gegaan.

Nu

Nu ik Lexy heb verlopen mijn depressies anders. Ik voel me nog steeds somber af en toe, maar Lexy laat me tijdig inzien dat het niet goed met me gaat. Op het moment dat het niet meer lukt om contact te maken met de buitenwereld en ik me in mezelf teruggetrokken heb, wordt Lexy ‘vervelend’ tijdens het uitlaten. Dan trekt ze aan de riem, wil ik links, gaat zij rechts. Dit is Lexy haar manier om te laten blijken dat ik mijn aandacht er niet bij heb. Als dit een aantal wandelingen achter elkaar gebeurt, weet ik dat ik op moet passen en in moet grijpen.

Structuur

Het belangrijkste voor mij, als ik depressief ben, is structuur in mijn dag behouden. Lexy helpt daar fantastisch bij. Ze moet op gezette tijden uitgelaten worden. De beweging en frisse lucht doen me erg goed op zo’n moment. Als ik overspoeld word door donkere gedachten en in destructief gedrag dreig te vervallen, is Lexy daar om me te steunen en af te leiden.

Lijntje met het leven

Tegenwoordig is het zo dat als ik depressief ben, Lexy mijn lijntje is met het leven. Zij dwingt me mijn ritme vast te houden en dit zorgt ervoor dat ik niet verder wegzak in het donkere gat dat ik zo goed ken. Nu is het zo dat een tripje naar de psychiater niet meer nodig is. Door Lexy lukt het me om mijn depressies tijdig een halt toe te roepen en kan ik op eigen kracht het licht weer leren zien. Voor mij geen verhoging van de antidepressiva meer!

Previous Post
11 juli 2017
Next Post
11 juli 2017

4 Comments

 • Debbie Elands

  Hoi Sandra,

  Is Lexy een officiële hulphond? Kan je me iets vertellen over hoe Lexy bij jou gekomen is? Hoe e.a. in zijn werk gaat?

  Groetjes,
  Debbie Elands

  • puurhonden

   Beste Debbie, ik mail je even zodat ik je vragen persoonlijk kan beantwoorden over Lexy. Groetjes, Sandra

 • Debbie Elands

  Ik heb je boek zojuist besteld.

Leave a Reply