Ras & Gedrag

Bijthonden

Gevaarlijk dreigende hond

 

‘Bijthonden gelijk afmaken’, ‘spuitje voor gevaarlijke bijtende honden’, de media gebruikten heftige titels om een stukje te schrijven over de maatregelen die de Raad van Dieraangelegenheden (RDA) in hun zienswijze hebben opgesteld om bijtincidenten tegen te gaan.Ik schrok van deze titels en besloot de zienswijze van de RDA te lezen in de hoop dat er nuances zijn aangebracht. Naar mijn mening zijn bijtincidenten per definitie niet zwart-wit en ligt de oorzaak eerder bij eigenaren dan bij de hond. Opvoeding, kennis van honden en vroegtijdig gedrag bijsturen zijn mijn pijlers om dergelijke incidenten te voorkomen, ongeacht of een hond op de lijst van Hoog Risico honden staat.

Bijtincident vooral verantwoordelijkheid van eigenaar

Gelukkig bleek de RDA dezelfde insteek te hebben in haar zienswijze. Voor een succesvolle verkleining van de problematiek vindt de Raad het noodzakelijk dat de maatregelen betrekking hebben op zowel de eigenaar, de hond als de context waarbinnen bijtincidenten kunnen plaatsvinden. De RDA heeft als insteek gekozen dat een bijtincident allereerst de verantwoordelijkheid is van de eigenaar of houder van de hond. De eigenaar kiest immers om een hond van een bepaald ras of type aan te schaffen, voedt deze op en maakt keuzes voor wat betreft de houderij. Vervolgens is de hond vanwege zijn genetische herkomst erfelijk belast met een bepaalde bouw en gedrag. Daarbovenop komen de levenservaringen van de hond en de context waarin de hond gebracht wordt. Al deze aspecten hebben invloed op het feit dat een hond zal bijten of niet en daarmee ben ik het helemaal eens.

Zienswijze ‘Hondenbeten aan de Kaak gesteld’

Lees verder om de gehele inhoud te lezen van de zienswijze ‘Hondenbeten aan de Kaak gesteld’. Deze hernieuwde zienswijze is door de RDA opgesteld op verzoek van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en op 21 februari 2017 uitgebracht.

Previous Post
28 februari 2017
Next Post
28 februari 2017

No Comments

Leave a Reply