Gezondheid

Een hondenjas; nuttig of onzin?

Maltezer hond met winterjas

Recent kwam ik een interessant artikel tegen over warmteverlies bij honden. Met het huidige koude weer is het een mooi moment om deze informatie te delen. Het artikel toont prachtige foto’s die precies laten zien hoeveel warmte een hond verliest. Ook wordt het effect weergegeven van een goede warme hondenjas op koude dagen.

Thermisch beeld

De schrijver heeft tijdens een winterwandeling foto’s gemaakt die een duidelijk thermisch beeld laat zien. Zoals bijvoorbeeld deze:

Warmteverlies bij mens en hond

Je ziet hier een groepje honden + baasjes op een koude winterdag. En de kleuren laten zien waar de lichamen (meer) warmte verliezen. Over de kleuren: rood is warmteverlies, maar geel is nog veel meer warmteverlies. Dus: hoe geler (lichter & feller geel) hoe meer warmteverlies het lichaam op die plek heeft. Op deze foto zie je dat de mensen veel warmte verliezen via het gezicht, en iets minder via het hoofd (de mensen hebben allemaal een muts of capuchon op). Bij de honden zie je het warmteverlies ook goed.

Windhonden

De groep op de foto’s bestaat vooral uit windhonden-liefhebbers. De meeste honden op de beelden zijn zogenoemde Galgo’s, Podenco’s of andere windhonden, of kruisingen van deze rastypen. Hier een foto van dergelijke honden:

Twee windhonden

 

Deze honden komen oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Europa, en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature weinig onderhuids vet en ook een dunne vacht. Dus zijn ze gemiddeld gevoeliger voor koude. Dat is ook te zien op de foto’s:

 

Warmteverlies bij een windhondJe ziet hier dat de hond veel warmte verliest, vooral op zijn flanken en zelfs via de heupen en voorpoten. Het baasje heeft hier overigens ook geen warme broek aan, en zal zeker koude knieën hebben.

 Wel of geen koukleum

Een ander mooi voorbeeld laat zien dat het rastype op zich niet altijd bepalend is. Sommige individuele honden hebben een betere vacht voor koude omstandigheden dan andere. Dus als jouw hond altijd een koukleum is, is dat waarschijnlijk niet zomaar.  Zie hier 2 Whippets, waarvan de eigenaar weet dat de ene hond echt altijd erg gevoelig is voor koude:

Twee windhonden met verschillend warmteverlies

Opvallend is dat beide honden, zonder jas, erg veel warmte verliezen, maar de linkerhond is knalgeel op de foto: dus straalt heel erg veel warmte uit. Dat is juist de hond die door zijn baasje als koukleum wordt beschreven. Deze hond heeft ook een dunnere vacht dan zijn ‘huisgenootje’ rechts op de foto.

 Afrikaanse jachthond

 

Afrikaanse jachthond BasenjiNu een heel ander rastype in beeld. Geen windhond, maar een Basenji. Dit is een Afrikaanse jachthond, met een korte, gladde en heel dichte vacht. Door zijn stoere voorkomen en dikke vacht lijkt het een echte winterhond, maar de thermische foto laat het volgende zien:

 

 

 

Warmteverlies van een BasenjiDeze hond verliest heel veel warmte! Op zijn rug valt het enigszins mee, daar lijkt de vacht hem te beschermen, maar op de flanken ‘vliegt’ de warmte zijn lijfje uit. Dit is dus ook een hond die erg blij zal worden van een warme jas of trui tijdens koude dagen.

 

 

 

Kruising langharige hondHier een kruising langharige hond: Deze hond vindt zwemmen heerlijk en maakt het niet zoveel uit hoe koud of warm het is. Dat is ook te zien aan de thermische foto:

 

 

 

Warmteverlies van een kruising langharige hondDe vacht van deze hond beschermt zijn lijf goed. Hij heeft waarschijnlijk een goede ondervacht (onderwol).

 Schijn bedriegt

Je bent misschien geneigd om te denken dat de meeste langharige honden wel prima beschermd zijn. Maar schijn bedriegt soms, zoals in dit voorbeeld met deze kleinere langharige kruising-hond:

Kleine kruising langharige hond

Een dapper hondje waarbij je denkt dat zijn vacht een prima ‘jasje’ is. De thermische foto laat het volgende zien:

 

 

 

Warmteverlies van een kleine kruising langharige hondOeff… toch wel erg veel warmteverlies, ondanks zijn lange haren. Vaak zijn kleinere hondenrassen oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond, en is het dus goed om extra alert te blijven: een langharige vacht zegt niet altijd dat je hond geen kou voelt. Dit hondje is dus een goede kandidaat voor een warm jasje of trui op heel koude dagen.

Andere rastypen

In het rijtje van andere rastypen hier een Dobermann-kruising. De Dobermann is van oorsprong een Duitse waakse werkhond. Tegenwoordig eerder een vrolijke sportieve hond. Met een kortharige stevige vacht, zonder onderwol. Een Noord-Europese hond dus, en dat schept verwachtingen. Hier een foto van deze Dobermann-mix en dezelfde hond door een thermische lens::

Dobermann kruising

Warmteverlies van een Dobermann

Je ziet hier ook behoorlijke warmteverlies. Niet op zijn rug, waar zijn vacht waarschijnlijk dikker is: maar ook weer op de flanken en vooral op zijn pootjes en buik.

Australian Shepherd

En dan nog een stoere Australian Shepherd. Deze honden hebben een dikke vacht, met onderwol. En dit exemplaar ligt ook graag op een koude plek in huis of liever nog buiten. Iets wat veel eigenaren van Aussies zullen herkennen. Het gaat om deze hond:

Australian Shepherd

 

 

En weinig verrassend, maar wel een heel groot verschil met vorige foto’s:

 

Weinig warmteverlies bij een Australian ShepherdZijn vacht beschermd hem als een warme winterjas, dus deze hond wordt zeker niet gelukkiger van een warme jas of trui, sterker nog: waarschijnlijk wordt het snel té warm voor deze jongeman..

 Extra bescherming

Na het zien van deze beelden is het logisch dat sommige honden erg gebaat zijn bij extra bescherming op koude dagen. En, net zoals bij mensenkleding: een kèk jasje hoeft niet altijd warm te zijn, omgekeerd hoef je jouw hond ook niet perse in een hobbezak te hijsen. Het is net wat je zelf wilt natuurlijk.

Hier nog wat foto’s die het verschil van een warme jas laten zien:

Minder warmteverlies met een jas

Hondenjas geeft warmte

Hond heeft heerlijk warm jasje aan

Je eigen hond

Natuurlijk heb je geen thermische foto nodig om te zien of jouw eigen hond een jasje of trui nodig heeft. Je kan meestal aan het gedrag van je hond zien of hij/zij het koud heeft. Ook vertelt de vachtstructuur veel: heeft je hond onderwol? Dan zal het snel warm en beschermend zijn.

Belangrijk is om je te bedenken dat niet ieder individu gelijk is: sommige typjes zijn gevoeliger voor kou dan hun ras-broertjes of-zusjes.  Ook het temperament en leeftijd van de hond speelt mee: een jonge hond of een hond die erg beweeglijk is, zal het minder snel koud krijgen dan een rustige of oude hond.

Schade aan het lichaam

Overigens is koude voor een hond ongezond. Als een hond het vaak té koud heeft veroorzaakt dit schade aan het lichaam. Het lastige is dat die schade vaak slecht te herkennen is, net zoals bij langdurige tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bij een jonge hond merk je niets, maar deze hond kan zomaar vroegtijdige slijtage krijgen of zelfs een kortere levensduur hebben, enkel door te koude omstandigheden.

 

 

BRON:WWW.GALGOHOLIKER.WORDPRESS.COM EN WWW.DIGIDOG.NL

 

 

 

Previous Post
1 maart 2018
Next Post
1 maart 2018

No Comments

Leave a Reply