Ras & Gedrag

Een trauma bij je hond is zo opgelopen

Hond krijgt een trauma door omgevallen fiets

Vandaag liep ik langs de bibliotheek in ons dorp. Voor de bibliotheek staan fietsenrekken, maar die worden niet altijd gebruikt. Ik zag nu ook naast deze rekken een fiets op de standaard staan. Aan de fiets was een hond met zijn lijn vastgemaakt. De eigenaar was ongetwijfeld in de bibliotheek. Op dat moment was de hond ontspannen en zat hij netjes te wachten naast de fiets. Toen ik op de terugweg opnieuw langsliep zag ik helaas een ander plaatje. De fiets was omgevallen en de hond stond er jankend naast. Weg ontspannen hond en in het ergste geval ‘hallo trauma’. Soms is er maar weinig voor een trauma nodig en is het gebeurd voordat je er erg in hebt. Denk dus drie keer na voordat je een hond alleen ergens achterlaat en zorg dat je hond niet iets kan overkomen wat achteraf makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Wat is een trauma?

Een trauma is probleemgedrag dat ontstaat als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Wat voor een hond ingrijpend is, is lastig te voorspellen. Iedere hond kan verschillend reageren op situaties. Zeker is wel dat voor een traumatische ervaring de hond erg geschrokken zal zijn of veel pijn heeft ervaren. In mijn voorbeeld van de fiets kan dit het geval zijn als de fiets bovenop de hond is gevallen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een hond lange tijd in een vervelende situatie heeft verkeerd. Of bepaalde handelingen heeft toegestaan, maar dat op gegeven moment zijn grens is bereikt. Zo kan een boze eigenaar een hond al 20 keer tegen zijn zin in op zijn rug hebben gelegd, maar kan de hond bij de 21 keer zijn grens hebben bereikt en zijn eigenaar bijten. Een dergelijke oorzaak is minder bekend als trauma dan bij een eenmalige heftige gebeurtenis, maar is wel degelijk een trauma.

Welk probleemgedrag kan ontstaan door een trauma?

Iedere hond met een trauma heeft een (erg) negatieve associatie gekregen met de persoon, de omgeving, het dier of het voorwerp dat het trauma heeft veroorzaakt. Een volgende keer dat de hond weer geconfronteerd wordt met deze veroorzaker, zal hij een nieuwe vervelende ervaring proberen te voorkomen. Meestal kiest de hond uit drie gedragingen:

 1. vluchten
 2. vechten (uit angstagressie)
 3. bevriezen

Soms gaat een hond heel vreemd gedrag vertonen en ‘gek’ lopen doen. Elke hond heeft zo zijn eigen manier om met de situatie om te gaan.

Neemt het probleemgedrag toe?

Dit is heel goed mogelijk. Een hond kan de situatie gaan generaliseren. Hiermee bedoel ik dat ze ook gaan reageren op een situatie die voor hen vergelijkbaar is met die van de traumatische ervaring. Zo kan een hond met een opgelopen trauma bij de dierenarts ook bang worden voor mensen met een witte jas. Of kan een hond die bang is voor onweer ook bang worden voor andere knallen of lichtflitsen. Als een man met een snor een hond uit een benarde situatie heeft bevrijd, kan de hond voortaan een hekel hebben aan mannen met snorren. Een hond die is aangevallen door een zwarte herder kan agressie gaan vertonen tegen alle andere zwarte honden, ongeacht het ras.

Wat kan ik doen bij een trauma?

Als je vermoed dat je hond pijn heeft, is het altijd belangrijk om naar een dierenarts te gaan om de hond na te laten kijken. Daarnaast wordt het belangrijk dat je hond weer een positieve associatie krijgt bij datgene dat hem een vervelende ervaring heeft bezorgd. Dit betekent dat je de persoon, omgeving, dier of voorwerp dat het trauma heeft veroorzaakt bewust moet opzoeken om je hond hiermee om te leren gaan. Datzelfde geldt bij generalisatie. Het is hierbij handig om gebruik te maken van beloningen die voor jouw hond van grote waarde zijn zoals lekkers of speeltjes. Deze training kan afhankelijk van de ernst van het trauma veel tijd kosten en je zal geduld moeten opbrengen. Vaak is het raadzaam om een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut in te schakelen, zeker in geval van angstagressie. Neem contact op via het contactformulier als ik je hierbij kan helpen.

 

Previous Post
24 april 2017
Next Post
24 april 2017

10 Comments

 • Myra Polet

  Beste Sandra,

  Mijn Chihuahua is gister gebeten door een hond. Ze heeft geen zichtbare wonden, maar ze is super bang, timide, zieligjes en vluchtend geworden. Ongetwijfeld een trauma. Ze vlucht ook voor mij als ik haar wil aaien want als ik haar aai piept ze en lijkt ze pijn te hebben. Ik vind het zo zielig en wil haar graag helpen, maar ik weet niet goed hoe en wat het beste is. Ik ben net wel weer met haar aan de riem naar buiten geweest. Dat ging wel goed. Nadat ze eerst met haar staartje tussen haar benen zo snel mogelijk weer naar binnen wilde rennen. Opgegeven moment liep ze mee en ze deed haar behoeften. Ik heb even naar haar poep gekeken en zag geen gekke dingen of bloed erin. Heb jij advies voor mij? Wat kan ik het beste doen? Lekker met rust laten en wachten tot ze naar mij komt? Naar een dierenarts? Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Myra

  • puurhonden

   Beste Myra,
   Wat ontzettend vervelend; wat zal je geschrokken zijn. Ik zou voor de zekerheid toch even naar de dierenarts gaan, omdat je aangeeft dat ze bij het aaien piept en pijn lijkt te hebben. Mogelijk heeft ze inwendig letsel dat niet voor het oog zichtbaar is. Verder raad ik je aan om haar snel weer in contact te laten komen met honden waarvan je weet dat deze sociaal zijn. Zo kan je voorkomen dat ze angst gaat krijgen voor andere honden. Veel sterkte en hopelijk is je hondje snel weer de oude!

 • Claeys patrick

  Wij hebben nu 2 puppies de ene is 6 maanden en de andere is 2 maanden en gisteren kwam het tot een zwaar gevecht waarbij de grootste de kleinste met zijn 2 poten de kleine vast had en die w1s zodanig aan het bijten op de snuit van de kleine dat de kleine bleef janken.mijn vraag naar jou is dat normaal dat ze zo doen of is er toch meer aan de hand.
  Het zijn 2 labradors de oudste is blond de jongste is een bruine

  Mvg patje

  • puurhonden

   Beste Patje,
   Zoals je het beschrijft lijkt het op grenzen verkennen van elkaar. Wie ben jij en tot hoever kan ik gaan? Dit is meestal normaal gedrag bij jonge honden, zeker nu de oudste er ‘concurrentie’ bij heeft gekregen. Je spreekt van een zwaar gevecht, dus mijn vraag is waaruit je dit opmaakt? Mocht dit echt zo zijn, dan is het goed opletten hoe ze de komende tijd met elkaar omgaan, maar meestal is er niet veel aan de hand en lost het vanzelf op. Het hangt er ook vanaf hoe jullie met hen omgaan. Bij herhaald gedrag en/of twijfel raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen. Als het in de buurt van Haarlem is, kan je contact met mij hierover opnemen. Succes, maar vooral veel plezier van je twee jonge honden!

 • Monica

  onze hond heeft vorrige week tijdens het spelen haar elleboog op 4 plekken gebroken, hele foute breuken waarvan het nog maar de vraag was of het te herstellen was. uiteindelijk na een 5 uur durende operatie met 2 platen en 16 schroeven is haar pootje goddank hersteld. Nu heeft ze 6 weken benchrust.
  Echter valt het ons op dat ze nachtmerries lijkt te hebben. Ze begint te blaffen en grommen in haar slaap, schrikt wakker, recht overeind aan het blaffen en enorm grote ogen.
  Kan het zijn dat ze droomt over wat er gebeurd is, of de angst en pijn herbeleeft?
  En mocht ze angst krijgen om te spelen hoe kunnen we dit dan het beste aan pakken?
  we weten nog niet of ze deze angst heeft ontwikkeld natuurlijk omdat ze komende weken sowieso niet mag spelen, maar ik ben graag goed voorbereid.

  • puurhonden

   Beste Monica,

   Wat ontzettend vervelend voor jullie allemaal en wat een ingrijpende operatie is dit geweest voor je hond. Ik vermoed dat ze dit inderdaad verwerkt in haar slaap. Ik verwacht niet dat ze angst gaat krijgen als ze straks weer kan gaan spelen. Om angst echter te voorkomen zal ik haar eerst met rustige hondjes in contact brengen als ze straks weer mag spelen. Dan kunnen jullie ook op rustige wijze bekijken wat spelen met haar doet. Mocht blijken dat ze toch angstig geworden is, dan adviseer ik je om hulp van een gedragstherapeut in te schakelen.

   Sterkte en ik duim voor een goed herstel en veel speelplezier daarna!

 • Kayq

  Beste,

  Ik heb een Engelse bulldog reu van 1 jaar. En werd constant aangevallen door mij andere bulldog (is pas overleden).
  Sindsdien kan hij niet meer met andere reu’s overweg.
  Ik heb nog een old english bulldog teef van 6 maanden en hier vormt er geen enkel probleem. Zij mag alles met hem doen.

  Nu heeft mijn vriend ook nog een hond. Kruising tussen Mechelse herder en huskey, maar dit is een reu.
  De 2 reu’s komen niet overeen. En gisteren heeft mijn Engelse bulldog de hond van mijn vriend aangevallen. We zijn er direct tussen gekomen. En ze hadden alle 2 een klein schrammetje.

  Nu is mijn vraag.
  Kan het zijn dat mijn hond een trauma heeft opgelopen?
  En is er een manier dat de 2 reu’s overeen kunne komen

  Vriendelijke groeten
  Kaya

  • puurhonden

   Beste Kaya,
   Wat een lastige situatie voor jullie. Op afstand, zonder de honden te hebben gezien, is het niet mogelijk om te zeggen wat er precies aan de hand is. Een trauma zou kunnen aangezien je aangeeft dat er alleen een probleem is met andere reuen en niet met teefjes. Om jullie beide reuen goed met elkaar om te leren gaan, is het belangrijk dat ze vanuit rust en vertrouwen de mogelijkheid krijgen om elkaar te leren kennen.Dat betekent eerst aangelijnd in elkaars buurt vertoeven, zonder dat ze contact kunnen maken. Op die manier houden jullie controle en is het niet mogelijk dat ze elkaar ‘aanvallen’. Als ze gewend aan elkaar raken en meer ontspannen met elkaar zijn, kan je ze loslaten. Doe dit eerst buiten op een plek met veel ruimte. Dan voorkom je mogelijk concurrentiestrijd ergens om in huis en is er ook veel overzicht voor de honden wat veiligheid aan ze geeft. Voordat je ze daadwerkelijk loslaat is het goed om eerst te kijken of ze op dat moment ontspannen aan de lijn zijn in elkaars nabijheid buiten. Is dit niet het geval, dan is het nog te vroeg. Geduld en rustig opbouwen dus. Mocht je twijfel hebben over jullie begeleiding hierbij, dan raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen die de honden kan zien en de situatie goed kan begeleiden. Veel succes, Sandra

 • Sarah

  Beste,
  Dinsdag werd Gaston , onze cavapoo, aangereden door een bestelwagen. Hij heeft fysiek wat problemen waarvoor hij pijnmedicatie en ontstekingsremmers krijgt. Volgens de da maakt hij het goed. Ik maak me wel zorgen om zijn gedrag. Hij lijkt zich nergens nog veilig te voelen, behalve bij ons op schoot. Staat vaak ergens te kijken , loop heel voorzichtig en schichtig rond. De eerste dagen na het ongeluk heeft hij goed gegeten, sinds gisteren niet meer. We zijn terug bij de da geweest om een fysieke oorzaak uit te sluiten. Hij staat vaak tegen onze benen wat rond te kijken, trippelt voortdurend achter ons aan… hij is echt heel zielig. Hoe gaan we hier best mee om? Heeft er iemand ervaring mee?

  • puurhonden

   Beste Sarah,
   Wat vervelend voor jullie, maar vooral ook voor Gaston. De schrik zal er goed bij hem inzitten. Hem steunen is goed, gewoon door er te zijn voor hem, maar ga hem vooral niet troosten of teveel focus op zijn gedrag hebben. Zijn schrik is logisch, dus probeer hem niet te zielig te vinden. Vertrouw erop dat met tijd en rustige gewenning bij verkeer het weer goed komt. Mocht blijken dat zijn gedrag op korte termijn niet afneemt, dan raad ik je aan om met verkeer te gaan trainen zodat er een positieve koppeling tot stand kan komen. Groetjes, Sandra

Leave a Reply