Ras & Gedrag

Een trauma bij je hond is zo opgelopen

Hond krijgt een trauma door omgevallen fiets

Vandaag liep ik langs de bibliotheek in ons dorp. Voor de bibliotheek staan fietsenrekken, maar die worden niet altijd gebruikt. Ik zag nu ook naast deze rekken een fiets op de standaard staan. Aan de fiets was een hond met zijn lijn vastgemaakt. De eigenaar was ongetwijfeld in de bibliotheek. Op dat moment was de hond ontspannen en zat hij netjes te wachten naast de fiets. Toen ik op de terugweg opnieuw langsliep zag ik helaas een ander plaatje. De fiets was omgevallen en de hond stond er jankend naast. Weg ontspannen hond en in het ergste geval ‘hallo trauma’. Soms is er maar weinig voor een trauma nodig en is het gebeurd voordat je er erg in hebt. Denk dus drie keer na voordat je een hond alleen ergens achterlaat en zorg dat je hond niet iets kan overkomen wat achteraf makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Wat is een trauma?

Een trauma is probleemgedrag dat ontstaat als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Wat voor een hond ingrijpend is, is lastig te voorspellen. Iedere hond kan verschillend reageren op situaties. Zeker is wel dat voor een traumatische ervaring de hond erg geschrokken zal zijn of veel pijn heeft ervaren. In mijn voorbeeld van de fiets kan dit het geval zijn als de fiets bovenop de hond is gevallen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een hond lange tijd in een vervelende situatie heeft verkeerd. Of bepaalde handelingen heeft toegestaan, maar dat op gegeven moment zijn grens is bereikt. Zo kan een boze eigenaar een hond al 20 keer tegen zijn zin in op zijn rug hebben gelegd, maar kan de hond bij de 21 keer zijn grens hebben bereikt en zijn eigenaar bijten. Een dergelijke oorzaak is minder bekend als trauma dan bij een eenmalige heftige gebeurtenis, maar is wel degelijk een trauma.

Welk probleemgedrag kan ontstaan door een trauma?

Iedere hond met een trauma heeft een (erg) negatieve associatie gekregen met de persoon, de omgeving, het dier of het voorwerp dat het trauma heeft veroorzaakt. Een volgende keer dat de hond weer geconfronteerd wordt met deze veroorzaker, zal hij een nieuwe vervelende ervaring proberen te voorkomen. Meestal kiest de hond uit drie gedragingen:

  1. vluchten
  2. vechten (uit angstagressie)
  3. bevriezen

Soms gaat een hond heel vreemd gedrag vertonen en ‘gek’ lopen doen. Elke hond heeft zo zijn eigen manier om met de situatie om te gaan.

Neemt het probleemgedrag toe?

Dit is heel goed mogelijk. Een hond kan de situatie gaan generaliseren. Hiermee bedoel ik dat ze ook gaan reageren op een situatie die voor hen vergelijkbaar is met die van de traumatische ervaring. Zo kan een hond met een opgelopen trauma bij de dierenarts ook bang worden voor mensen met een witte jas. Of kan een hond die bang is voor onweer ook bang worden voor andere knallen of lichtflitsen. Als een man met een snor een hond uit een benarde situatie heeft bevrijd, kan de hond voortaan een hekel hebben aan mannen met snorren. Een hond die is aangevallen door een zwarte herder kan agressie gaan vertonen tegen alle andere zwarte honden, ongeacht het ras.

Wat kan ik doen bij een trauma?

Als je vermoed dat je hond pijn heeft, is het altijd belangrijk om naar een dierenarts te gaan om de hond na te laten kijken. Daarnaast wordt het belangrijk dat je hond weer een positieve associatie krijgt bij datgene dat hem een vervelende ervaring heeft bezorgd. Dit betekent dat je de persoon, omgeving, dier of voorwerp dat het trauma heeft veroorzaakt bewust moet opzoeken om je hond hiermee om te leren gaan. Datzelfde geldt bij generalisatie. Het is hierbij handig om gebruik te maken van beloningen die voor jouw hond van grote waarde zijn zoals lekkers of speeltjes. Deze training kan afhankelijk van de ernst van het trauma veel tijd kosten en je zal geduld moeten opbrengen. Vaak is het raadzaam om een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut in te schakelen, zeker in geval van angstagressie. Neem contact op via het contactformulier als ik je hierbij kan helpen.

 

Previous Post
24 april 2017
Next Post
24 april 2017

No Comments

Leave a Reply

Related Posts