Gespot

Hond snapt yoga beter dan mensen

Samen met je hond yoga doen

In het oosten van het land is het mogelijk om een yogales te volgen met de hond. Geen hondenyoga, maar yoga met een hond. Life-coach Renate Steinfort, die de ‘Yoga met Hond’ bedacht legt uit waarom dit anders is dan hondenyoga. “We gaan een hond niet dwingen om rare poses aan te nemen. Als hij wil, doet hij mee. Maar alleen natuurlijke houdingen. En anders loopt hij weg. Die vrijheid heeft hij.”

Liefde en genegenheid

Pizza is de zevenjarige Amerikaanse Eskimohond die vandaag op cursus komt. Een op en top gestreste hond met een lastig verleden, en de huisgenoot van de verslaggever die bepaald geen yogaspecialist is. “De hond gaat je helpen bij de poses”, legt Renate uit. “Voorover buigen met gestrekte benen is lastig, omdat je korte hamstrings hebt. Maar als de hond tussen je benen staat, buig je net wat langer en verder voorover omdat je de hond liefde en genegenheid wil geven”.

6 Dimensies

“Zie je hoe Pizza reageert”, wijst ze op de normaal zo zenuwachtige witte hond, die na de eerste ademhalingsoefening ontspannen om zich heen kijkt. “Dat komt omdat ze jouw rust voelt. Wij ervaren vier dimensies, maar ik ben er van overtuigd dat honden er vijf, of misschien wel zes begrijpen. Wij snappen dat niet, maar kijk eens hoe Pizza doet?”

Planken

De les gaat door. De nachtmerrie voor iedere beginnende yogi: het planken. Gestrekt, op handen en voeten, met de handen op een blok. Het zweet parelt, maar de hond is erbij. “Zie je wat ze doet” wijst Renate op de verwarde hond die spontaan ook haar poten maar op de verhoging zet. “Ze neemt jouw houding over. En voor de hond is dit net zo zwaar als voor jou.

Ontspanning

Het is niet te hopen, want voor wie nog steeds denkt dat yoga niet inspannend is: dat is het dus wel. Zoals elke les eindigt Renate met een ontspanningsoefening. Een soort meditatie, maar de hond heeft de instructies niet nodig. Zonder er verder nog meer ‘woorden’ aan vuil te maken, valt de sneeuwhond in slaap op de yogamat. Op haar rug.

 

BRON:HAARLEMS DAGBLAD

Previous Post
15 november 2017
Next Post
15 november 2017

No Comments

Leave a Reply