Gespot Gezondheid

Hondeneigenaar heeft minder kans op hart- en vaatziekten

Een hond zorgt voor een goede gezondheid

Onvoorwaardelijke liefde, gezelligheid en een veilig gevoel. Voor veel mensen al genoeg reden om een hond te nemen, maar Zweedse onderzoekers doen er nog een schepje bovenop. Hondenbezitters hebben volgens hen minder kans op hart- en vaatziekten en leven vaak langer. Dat schrijven verschillende media, waaronder The Guardian. Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala (Zweden) vergeleken tussen 2002 en 2012 de gegevens van ruim 3,4 miljoen Zweden die nooit eerder last hadden van hart- en vaatziekten. Ze wilden weten of er verschil was tussen mensen die wel of geen hond hadden. Uit hun onderzoek bleek dat hondenbezitters een kleiner risico hadden op hart- en vaatziekten. 

Single? Neem een hond!

Vooral bij singles was het verschil groot: alleenstaanden mét hond hadden 33 procent minder kans te overlijden en 11 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan alleenstaanden zonder hond. Bij grotere huishoudens was het verschil zo’n 15 procent. Volgens de onderzoekers zou een hond de effecten van alleenwonen neutraliseren. “Een hond kan in een eenpersoonshuishouden wellicht worden gezien als vervanging voor een belangrijk familielid.”

Jachthonden en terriërs

Verder zouden hondeneigenaren minder stress ervaren en een gezondere levensstijl hebben dan mensen zonder hond. Onderzoekers keken ook welke hondenrassen het meeste gezondheidswinst opleverden. Dat bleken met name jachthonden en terriërs te zijn.

Een hond helpt iedereen

Meer weten over de (gezondheids)voordelen van een hond en op welke wijze hij kan helpen? Mijn boek ‘Een hond helpt iedereen’ geeft alle informatie die je nodig hebt. Leuk als kadootje voor Sinterklaas of kerst!

 

BRON:RTLNIEUWS.NL

Previous Post
24 november 2017
Next Post
24 november 2017

No Comments

Leave a Reply