Gespot

Hondenneus stelt miljoeneninvestering veilig

De superneus van Golden Doodle Isa

Een hondenneus is goud waard. Misschien weet je al dat hun fantastische neus wordt ingezet in de zorg bij mensen met epilepsie, diabetes of bij het opsporen van kanker. Of voor het opsporen van drugs of vermiste personen. Maar weet je dat hun neus ook wordt ingezet voor het beschermen van paprika’s?

Paprikasnuitkever

Recent kwam ik een artikel tegen waarin werd uitgelegd wat een hondenneus betekent voor een grote paprikakwekerij in Canada. Een jaar geleden had deze paprikakweker te maken met een fors verlies van de oogst. Dit werd veroorzaakt door een klein diertje, de Paprikasnuitkever, dat grote schade kan aanrichten aan paprika’s. Ze leggen namelijk hun eitjes in de paprika. De larven voeden zich vervolgens met de paprika. Hierdoor worden paprika’s zo aangetast dat ze onbruikbaar op de grond vallen.

Detectie

De Paprikasnuitkever heeft in Canada geen natuurlijke vijand en de kweker wilde niet met chemische bestrijdingsmiddelen werken. Daarom ging hij op zoek naar een trainer die detectiewerk verricht met honden. Samen besloten ze deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Chili, een Belgische herder, werd gekozen en grondig getraind. Voor het aanleren werd gebruik gemaakt van kleine doosjes met geperforeerde dekseltjes. Hierin zaten levende Paprikasnuitkevers zodat de geur precies overeen kwam met het te vinden doel. Als Chili de geur signaleert krijgt hij daarvoor een beloning.

Een hond helpt iedereen

Chili heeft op de kweker een eigen begeleider. Samen speuren ze naar de kleine kevers en met resultaat. Zo beschermen ze samen een gigantische paprika-oogst en wordt een miljoeneninvestering veilig gesteld. Weer een geweldig voorbeeld hoe een hond ons geweldig kan helpen. Wil je meer lezen over de bijzondere gaven van een hond? Lees mijn boek ‘Een hond helpt iedereen’.

 

BRON: CBC.CA

Previous Post
2 februari 2018
Next Post
2 februari 2018

No Comments

Leave a Reply