Hulphond

Tegendruk van hulphond King helpt tegen pijn

Hulphond King geeft tegendruk bij pijn door op benen van het baasje te gaan liggen

Ik heb altijd pijn. 24/7, altijd. Zodra ik wakker word, tot ik ga slapen en ook in de nacht word ik er regelmatig wakker van. Pijn hoort bij mijn leven. Nu, maar ook in de toekomst.

“U moet er maar aan wennen”

Door een aantal flinke operaties in mijn buik zijn er verklevingen opgetreden. Deze verklevingen kunnen helaas niet worden weggehaald. Elke operatie betekent opnieuw littekenweefsel en dus nieuwe verklevingen. Een aantal jaar geleden kreeg ik te horen dat er behalve pijn bestrijden geen oplossing voor mij was. “U zult er maar aan moeten” wennen ‘’ zei de arts. Ik had hem wel van zijn stoel kunnen slaan en was boos, heel erg boos. Ik vond het veel te makkelijk klinken, u moet er maar mee leren leven. Hoe kan je nu leven met 24/7 pijn? Dat is geen leven!

Een steeds kleinere wereld

Ik weet nog dat ik na dat gesprek naar huis ben gegaan en mijn kop heel diep in het zand heb gestoken. Ik deed gewoon alsof het er niet was, heb er tegenaan geschopt, heb het geprobeerd te negeren, maar de pijn kwam toch. Altijd weer. Ik voelde me verslagen en liet de pijn mijn leven beheersen. Ik richtte me naar binnen; de wereld werd snel kleiner. Overal zag ik beren op de weg en ik was vooral te vinden in bed of op de bank. Het leven draaide door zonder mij.

Pijn omarmen

Tot er een moment kwam dat ik mij realiseerde dat de pijn echt nooit meer weg zou gaan. Het zou bij mij blijven horen. Als ik dus weer mee wilde doen in het leven, moest ik een manier gaan vinden om de pijn te kunnen controleren. Ik besloot de pijn te gaan omarmen. Je hoort bij mij. In elk fase van mijn leven kan en zal ik je tegenkomen. Ik besloot op zoek te gaan naar een goede pijnpoli. Op de pijnpoli heb ik geleerd dat er verschillende soorten van pijn zijn. Voor mij was pijn gewoon pijn. Inmiddels weet ik beter.

Soorten pijn

Ik heb 2 soorten pijn.

  • De chronische pijn. Deze is altijd aanwezig. Een altijd aanwezig zeurende zenuwpijn in mijn buik. Mijn gewrichten en spieren doen pijn van de reuma. Soms meer, soms minder, maar altijd aanwezig.
  • De doorbraakpijn. De zeer extreme pijn die plotseling opkomt, bijvoorbeeld omdat mijn dunne darm klem komt te zitten. Deze pijn komt overal doorheen, is voor mij zeer moeilijk te controleren en medisch ingrijpen is noodzakelijk.

Medicatie

Voor de chronische pijn heb ik medicatie kunnen inzetten. Dit is medicatie die ik op dagelijkse basis neem. Dit zorgt niet dat ik pijnvrij raak. Dat lukt niet, maar het zorgt er wel voor dat de pijn voor mij behapbaar blijft. Ik weet dat de pijn er is. Ik weet ook dat het belangrijk is dat ik mentaal goed in mijn vel blijf zitten. Daarvoor is het belangrijk dat ik in mijn ritme blijf, goed eet, genoeg rust pak en de dingen doe die ik leuk vind. Dat geldt voor iedereen. Als je moe bent kan je pijn veel minder goed hebben dan als je heerlijk uitgerust bent en in het zonnetje buiten zit. Voor de doorbraakpijn is er ook medicatie aanwezig, maar dit is zulke heftige medicatie dat ik daarvoor naar het ziekenhuis moet.

Grijs gebied

Tussen deze 2 soorten pijnen zit er altijd een grijs gebied. Elke dag is anders. Elk seizoen is anders. Er gebeuren dingen in mijn persoonlijke leven waardoor ik anders kan reageren op diezelfde pijn. Om de pijn thuis goed te kunnen behandelen heb ik hulp van King nodig. Door de grote onrust in mijn lijf bij een pijnaanval, is het hebben van tegendruk tegen de zenuwpijn een heel fijn gevoel. Het vermindert de pijn. Dit is een vaardigheid die King en ik echt samen hebben moeten opbouwen.

Hulp van mijn hond King

King weet dat dingen snel zeer kunnen doen en heeft veel respect voor mijn lijf. Hij doet altijd heel voorzichtig. Tijdens zo’n pijnaanval vraag ik King om geheel met zijn lijf op me te komen liggen. Dit kan op (één van) mijn benen zijn, zoals op de foto. Of op mijn buik. Door zijn gewicht voel ik de tegendruk. Dit voelt erg prettig. Het leidt af van de pijn. Tegelijkertijd probeer ik mijzelf enorm op King te focussen. Ik sluit me als het ware samen met King op in een bubbel. Ik focus me compleet op zijn gewicht, zijn hartslag en zijn vacht. Dit voorkomt ook dat ik in paniek raak als ik merk dat de pijn te heftig wordt en ik deze niet meer aan kan. Dit zou ik niet samen met mijn man of met een verpleegkundige kunnen bereiken.

Samen in een bubbel

Een persoon is zich altijd bewust van de gehele situatie. Als ik jou zou vragen een enorme druk uit te oefenen op mijn benen, zou je je altijd afvragen of het gaat, of je niet te hard drukt, of je me zeer doet en of je iets anders voor me zou kunnen doen. Zeker als de pijn dermate heftig is dat de paniek het overneemt, raak jij zelf ook in een bepaalde mate van paniek. Op dat moment vraag je zoveel energie van mij, energie die ik op dat moment niet heb. Daarvoor is de pijn te heftig. King kan niks aan mij vragen, King is zich veel minder of niet bewust van zijn gewicht. King gaat gewoon liggen en gaat redelijk snel in ontspanning. Daardoor geeft King energie en neemt hij deze niet. Door in deze bubbel te blijven met King, ben ik in staat de situatie te overzien en de stappen te nemen die eventueel nodig zijn, zoals noodmedicatie en/of de ambulance laten komen.

Tegendruk in een vroeg stadium

Ik heb de laatste maanden gemerkt dat als ik King in een eerder stadium al vraag op me te komen liggen, ik vaker in staat ben de pijn te doorstaan zonder medisch ingrijpen van buitenaf. Dit is natuurlijk ontzettend waardevol. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol. Dat betekent dus GEEN ambulance, eerste hulp, ziekenhuis, oppas voor de kinderen, mijn man die met snelheid van zijn werk thuis moet komen. Het betekent complete focus op King, doorzettingsvermogen en complete acceptatie van het moment. Dit is pijn, het hoort erbij, het gaat ook weer over.

Focus in andere situaties

Ik gebruik deze vaardigheid van King niet alleen bij het hebben van pijn. Maar ook bij een situatie waar ik mij niet prettig voel, bijvoorbeeld bij groepen mensen of in een te drukke winkel. Daar ga ik overigens niet aan King vragen om op me te komen liggen midden in de winkel, maar ik vraag King wel fysiek contact met mij te zoeken. Wederom dan de focus van mij naar King, waardoor ik de situatie kan overzien. Deze vaardigheid van King is voor mij dus enorm belangrijk. Wil je meer lezen op welke wijze King mij helpt, lees dan ook mijn blog over hoe geweldig hij kan signaleren.

Previous Post
13 februari 2018
Next Post
13 februari 2018

2 Comments

  • Lotje

    Ik kan mezelf echt goed voorstellen dat dit goed kan helpen! Zelf ben ik bekend met het sydroom van Acness en daar helpen ook andere dingen vaak beter dan medicatie. Zo vind ik warmtespray op de pijnlijke plek nog het beste werken. Even een andere sensatie. Goed dat je aankaart dat hulphonden hierbij ook hun “Pootje” kunnen bijdragen, zo zie je maar hulpmiddelen zijn er overal.

    • puurhonden

      Dank je wel Lotje en wat fijn dat je voor jezelf ook iets hebt gevonden dat helpt!

Leave a Reply