Gezondheid

Inenten of titeren?

Titerwaarde hulphond Bodhi

Bij een regulier inenting schema begin je met inenten op 6 weken bij de fokker. Daarna bij 9 weken, 12 weken en dan bij een jaar oud. Inentingen geven je hond bescherming tegen verschillende ziekten. In het bericht ‘Mogelijke inentingen’ kan je lezen tegen welke ziekten je je hond kan laten inenten.

Door inentingen is er een verminderde kans of wordt zelfs voorkomen dat je hond ziek wordt. Ondanks dat inenten bescherming biedt, kunnen ze een belasting zijn voor je hond. Vaak gaat het gelukkig goed, maar een enkeling wordt er flink ziek van. Dit komt doordat het immuunsysteem herhaaldelijk op onnatuurlijke wijze wordt geactiveerd. Ook wordt er bij de zogeheten cocktailvaccinatie tegelijkertijd tegen verschillende ziekten ingeënt of wordt er ingeënt terwijl een hond niet helemaal gezond is. Het lichaam moet in deze gevallen op verschillende fronten tegelijk reageren waardoor er dingen mis kunnen gaan. Meestal zijn schadelijke gevolgen pas merkbaar op de langere termijn zoals allergieën en kanker. Soms zijn de reacties sneller te zien zoals diarree, braken, toevallen of koorts.

Wordt jouw hond ziek van inentingen of wil je mogelijke klachten voorkomen? Dan is titeren wellicht de oplossing voor jouw hond.

Wat is titeren?

Een pup krijgt van zijn moeder bescherming tegen ziekten mee die langzaamaan verdwijnt. Bij de éne hond zal dit sneller gebeuren dan bij de andere hond. Door de frequentie van het inenting schema zal er als het goed is één inenting aanslaan. Wanneer een inenting goed is aangeslagen kan deze zelfs langer bescherming bieden dan 3 jaar. Feit is dat je alleen nooit zeker weet of een inenting goed is aangeslagen, behalve door te titeren Door je hond te titeren weet je zeker of je hond daadwerkelijk beschermd is.

Een titerbepaling wordt gedaan door een druppeltje bloed af te nemen. Aan de hand van een test wordt vervolgens gemeten of je hond voldoende bescherming heeft. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid antistoffen te meten. Heeft je hond voldoende antistoffen dan hoef je niet opnieuw te vaccineren.

Wanneer titeren?

Als je hond voldoende antistoffen heeft, hoef je niet ieder jaar te titeren. Het is mogelijk dat je bij een beginnende dierenarts wel ieder jaar terug moet komen of misschen wil je dit zelf om zekerheid te hebben. Afhankelijk van de titeruitslag hoef dit echter niet. Een ervaren dierenarts kan voor meerdere jaren afgeven. Een titerbepaling kun je al doen bij een pup van 6 weken, maar kan op elke leeftijd gedaan worden.

Kosten titeren

De kosten van een titerbepaling kunnen variëren per laboratorium en per kliniek, maar houdt rekening met 50-80 euro.

Bij welke ziekten is titeren niet mogelijk?

Het is niet mogelijk om met titeren te bepalen of je hond beschermd is tegen kennelhoest en de ziekte van Weil (leptospirose). Voor hondsdolheid is een titerbepaling wel mogelijk, maar is deze niet rechtsgeldig. Het is dus een keuze om deze inentingen wel of niet (jaarlijks) te geven. Kies je ervoor om je hond niet te laten inenten tegen de ziekte van Weil, laat dan je dierenarts dit in het dossier van je hond zetten zodat bij eventuele klachten daaraan gedacht wordt. Ook als je hond wel ingeënt is, is het verstandig om een besmetting met de ziekte van Weil in je achterhoofd te houden. Er zijn namelijk veel varianten van de Weil-bacterie en de vaccinatie biedt niet tegen alle varianten bescherming.

Inenten op maat

Zelf heb ik nog geen ervaring met titeren. Daarom heb ik naar de ervaring gevraagd van een cliënt die ik begeleid met de opleiding van haar poedel Bodhi. Dit is haar ervaring:

“ Een aantal jaar terug las ik wat over titeren en enten. Ik ben me er in gaan verdiepen en besloot dat ik mijn pup niet wilde gaan inenten volgens het reguliere schema. Mijn pup, inmiddels een jonge hond van een jaar, is bij de fokker ingeënt met 6 weken. Op 9 weken heb ik hem laten titeren en daar kwam uit dat hij zeker nog een aantal maanden bescherming had. Met 7 maanden is er opnieuw een titerbepaling gedaan. Hij had toen onvoldoende bescherming en is daarom ingeënt. Na drie weken is er weer een titerbepaling gedaan om te kijken of de enting goed aangeslagen was. Gelukkig was dat het geval. Vanwege zijn leeftijd laat ik hem over een jaar weer titeren. Bodhi heeft nu 2 inentingen gehad. Had ik hem laten inenten volgens het reguliere inenting schema zouden dat er 4 zijn geweest. Dit in een jaar tijd waarin zijn lichaam moet groeien en ontwikkelen.

Ik vond het best spannend om het te doen zoals ik gedaan heb en niet volgens het reguliere inenting schema. Ik vroeg me af of het echt zou werken dat je door middel van een druppeltje bloed kan zien of je hond beschermd is? Aan de andere kant had ik me goed ingelezen en wist ik ook dat een inenting niet zonder risico is. Of dat de mogelijkheid bestaat dat de inenting niet aanslaat waardoor je hond onbeschermd is. Ik verdiepte me nog meer en koos voor een dierenarts met veel ervaring met titeren. Daardoor werd ik steeds zekerder van de weg die ik met Bodhi heb afgelegd. Het blijft natuurlijk ieder zijn keuze om te titeren of te inenten, maar ik raad zeker aan om eerst te titeren en wanneer nodig pas te inenten. Inenten op maat dus.”

Previous Post
25 maart 2017
Next Post
25 maart 2017

No Comments

Leave a Reply