Hulphond

Mental coach King

Al enige tijd leid ik via de Teamtraining van Sandra Dekker/BultersMekke Assistencedogs King op als Assistentiehond. Een intensief traject. Voor King, maar niet in mindere mate voor mijzelf. We zijn gegroeid als Team. Ik ben gegroeid. King is gegroeid. Letterlijk en figuurlijk. Als jonge pup van 5 kilo en 7,5 week oud kwam hij in ons gezin. Inmiddels wordt hij over 3 weken 3 jaar en weegt hij 36 kilo.

Meer dan een hulpmiddel

Wat hebben we samen al veel geleerd. Helemaal in het begin, toen ik de aanvraag deed bij de zorgverzekeraar voor een hulphond, hadden we het veelal over het praktische gedeelte. Welke taken kon de hond voor mij gaan doen? Wist ik veel dat King zoveel meer voor mij zal zijn als alleen een praktisch hulpmiddel. King heeft waarschijnlijk zonder dat hij het weet, zoveel meer rollen.

De rollen van King

King is naast mijn hulphond ook mijn raadgever, mental coach, psycholoog, personal trainer en bovenal mijn beste vriend. Als ik dat zeg kijken mensen mij altijd verbaasd aan. Alsof ze eigenlijk willen zeggen, jij bent ook van Lotje getikt. Deze mensen zien gewoon een hond. Een hond die toevallig geleerd heeft praktische zaken te doen. Niks meer en niks minder. Dat is ook prima. Ik ervaar dat echter heel anders.

De praktische kant

Ik ben heel blij dat King en ik zover zijn dat we hard bezig zijn met de praktische kant van hulphond zijn. Spullen brengen op commando, helpen met het doen van de vele boodschappen, de was, deuren openen en sluiten en straks ook nog het helpen met injecteren van mijn medicatie. Iets wat ik al heel duidelijk aan mijn fysiek gesteldheid merk. Minder pijn aan mijn lijf, meer energie in de avond, later naar bed kunnen. Maar, de minder zichtbare kant is net zo belangrijk.

Heilige momenten

Elke dag zijn King en ik buiten. Ik hou van de rust en kies momenten dat we buiten zijn zonder al te veel andere mensen om ons heen. Deze momenten zijn voor mij heilig. Dat zijn de momenten dat ik mij compleet mijzelf voel en ook mag zijn. Ik hoef me niet aan te passen, voor King ben ik hartstikke goed zoals ik ben. Heel vaak klets ik een eind weg tegen King aan en praat ik over welk werkblad ik nu voor de keuken moet kiezen, welke kleur verf we op de muren doen, of ik nu al de pijnarts zou bellen of toch nog even wacht, wat we gaan eten. Kortom mijn hele leven passeert soms op deze wandelingen de revue. King is inmiddels gewend aan dit gepraat van mij. Hij rent om me heen, komt bij me kijken, brengt een stok, komt een kroel en een aai halen, en gaat weer vrolijk verder. Hij voelt perfect mijn stemming aan. Briljant eigenlijk. Na zo’n wandeling heb ik de rust gevonden om de dingen te doen die ik moet doen, wil doen en ga doen.

Een perfecte mental coach/psycholoog dus! Een soort gratis therapie midden in het bos. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

Previous Post
2 oktober 2017
Next Post
2 oktober 2017

No Comments

Leave a Reply