Hulphond Autisme

‘Miracle’ in supermarkt met hulphond Joppe

Hulphond Joppe helpt baasje in supermarkt haar eerste boodschap te kopen

Jarenlang heb ik winkels vermeden, omdat ik ze te eng vond en er voor mij te veel prikkels waren. Samen met Joppe ben ik langzamerhand weer gaan oefenen om naar winkels toe te gaan. We begonnen met makkelijke en overzichtelijke winkels en langzaam bouwden we het steeds verder uit. Ons doel was namelijk om uiteindelijk naar de supermarkt te gaan en dat is nu gelukt!

Overprikkeling

De supermarkt is voor mij een hele moeilijke winkel, omdat het daar vaak erg druk en onoverzichtelijk is. Er zijn veel mensen, spullen, geluiden en geuren. Allemaal dingen waarvan ik snel overprikkeld of in paniek van kan raken. Maar samen met Joppe was ik er nu klaar voor. Met Joppe naast me voel ik me een stuk minder bang en door mij op Joppe te focussen komen de prikkels wat minder hard binnen.

Kleine stapjes

We begonnen met alleen de supermarkt in en uit. Toen dat goed ging, gingen we de winkel in en bleven we even staan bij de winkelkarren. Daar maakte ik contact met Joppe om zo rustig mogelijk te blijven. Nadat ik dat een aantal keren had gedaan, liepen we iets verder de supermarkt in tot de balie. De volgende stap was de hekjes passeren en dat was voor mij een hele moeilijke. Ik vind het namelijk eng dat ik dan niet zomaar weg kan.

Een stap verder

Toch durfde ik uiteindelijk ook die stap te wagen. Samen met Joppe en mijn moeder ging ik op een zondagavond naar de supermarkt. We hadden dat moment bewust uitgekozen omdat het dan niet druk is. Voor de supermarkt ging ik ergens zitten met Joppe om samen zo rustig mogelijk te worden. Toen we er klaar voor waren liepen we de supermarkt in. Precies op dat moment hoorden we Ilse de Lange door de speakers van de winkel. Heel bijzonder, omdat ik een enorme fan van Ilse ben. Dat gaf me een extra steuntje om het te doen. Zo liep ik samen met Joppe door de hekjes. Joppe tikte mijn hand aan om contact met mij te maken, dat was fijn. Het lukte mij nog niet goed om mij op de producten in de winkel te richten, maar ik was eindelijk de supermarkt weer in geweest. Daarna heb ik nog een paar keer geoefend om op rustige momenten naar de supermarkt te gaan met Joppe en een van mijn ouders.

De grote stap

Een paar weken later tijdens een training met Sandra hadden we als doel om de supermarkt in te gaan en ook wat te kopen. Ik had van te voren bedacht dat ik dan chocolade wilde kopen, omdat ik dat heel lekker vind. Het was heel spannend om de supermarkt in te gaan, omdat het dit keer overdag was en het dan een stuk drukker is. Ik heb me op Joppe gericht en ben achter Sandra aan door de hekjes de supermarkt in gelopen. Precies op dat moment klonk weer de stem van Ilse de Lange door de speakers met het liedje Miracle. Weer zo ontzettend bijzonder dat precies op deze moeilijke en bijzondere momenten Ilse ook een steuntje geeft.

Miracle

We liepen meteen naar de chocoladeafdeling en Joppe liep keurig mee. Ondertussen vroeg ik regelmatig een ‘touch’ van Joppe en aaide ik hem even om goed met hem in contact te blijven. Het lukte om naar de chocolade te kijken en ik zocht er een uit. Toen liepen we naar de betaalpalen om af te rekenen en voor het eerst sinds heel lang heb ik weer zelf iets afgerekend. Daarna liepen we naar buiten terwijl ik nog steeds strak gefocust was op Joppe, want mijn spanning was wel enorm hoog. Buiten gingen we op een muurtje zitten op even bij te komen. Joppe ging in de ‘close’ bij mij zitten en ik maakte contact met hem. Ondertussen proefden we van mijn zelf uitgezochte en gekochte chocolade. Dat waren heel veel stappen vooruit. Echt een miracle dat ik dit weer allemaal heb gedaan.

Previous Post
20 november 2017
Next Post
20 november 2017

No Comments

Leave a Reply