Hulphond

Mobiliteitstuig voor je hond; gewoon doen!

Hulphond Anoki met mobiliteitstuig

Trek je niks aan van wat anderen zeggen…… ik hoor het mezelf ook weleens tegen iemand anders zeggen. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zijn er echt wel dingen waar ik me aantrek van wat anderen ervan zeggen zoals een mobiliteitstuig.

Mobiliteitstuig

Een tijd geleden was ik op zoek naar een mobiliteitstuig. Dit is een tuig wat je kunt gebruiken als hulpmiddel bij het lopen met je hond. In Amerika redelijk bekend, in Nederland nog niet echt. Tijdens mijn zoektocht kwam ik vooral veel mensen tegen die er een negatieve mening over hadden; het zou zielig zijn, te zwaar, slecht voor de hond, terwijl ze dit tuig niet gebruikten of gezien hadden. Dit maakte mij onzeker, waardoor ik steeds minder vragen durfde te stellen over dit soort tuigen en het gebruik ervan. Toch ben ik door gaan zoeken en andere mensen gevraagd mee te denken, waaronder een zadelmaker, mijn fysiotherapeut en Sandra, mijn hulphondencoach.

Alsof iemand je hand vasthoudt

Samen hebben we gekeken wat werkt en of het oké is voor Anoki en voor mij. Een mobiliteitstuig heeft een rechtopstaande beugel. Deze is bedoeld om meer zekerheid te geven tijdens het lopen voor mij. Niet om op te leunen/steunen, maar je kunt het zien als iemand die je hand vasthoudt, waardoor je je wat zekerder/stabieler voelt. Ik wilde een tuig gebruiken om toch kleine stukjes te kunnen blijven lopen, want het is super fijn om dat stukje mobiliteit te behouden (lees maximaal 10 minuten lopen). Anoki liet zien dat hij absoluut geen hinder ondervindt van een tuig en kan mij er goed mee begeleiden.

De hele wereld mag het weten

Nu gebruik ik dus al een tijdje een mobiliteitstuig. Eerst eentje die ik samen had ontworpen en nu heb ik er ook een uit Italië. Deze zie je op de foto. Toch durfde ik er nog niet echt voor uit te komen dat ik zo’n tuig gebruik. Bang voor commentaar of goed bedoelde opmerkingen die mij dan toch weer onzeker maken. Maar dat vind ik stom. Ik vind het zonde dat ik dit niet kan laten zien aan andere mensen. Mensen die er misschien ook naar op zoek zijn of er onzeker over zijn. Dus ik gooi het met dit blog de wereld in; ik gebruik een mobiliteitstuig…… en het kan mij niks schelen wat andere mensen ervan zeggen…..of toch wel 😉

Previous Post
19 oktober 2018

2 Comments

 • Sanne

  Hoi Sandra,

  Wat mooi om dit te lezen. Ik gebruik ook een (flexibele) geleidebeugel voor aan het tuig van mijn hulphond. Ik raak heel snel in een toestand van verlammende angst en uiteindelijk dissociatie. En dan ben ik niet meer in staat om in contact te zijn met mijn hond. Zodra ik mijn beugel vastpak kom ik weer terug in het hier-en-nu. Ik vind het erg mooi dat ik het hier teruglees.

  Met een vriendelijke groet,

  Sanne

  • puurhonden

   Hoi Sanne, wat fijn dat een beugel jou ook zo goed helpt. Ontzettend leuk dat je dit laat weten, dank je wel. Met warme groet, Sandra

Leave a Reply