Gezondheid

Mogelijke inentingen

Inentingen van een hond

Er bestaan verschillende inentingen. Onderstaand vind je terug tegen welke ziekten je je hond kan inenten.

Parvo

Parvo is een besmettelijk virusinfectie. Besmetting vind plaats via de ontlasting van besmette honden. Zieke dieren krijgen diarree omdat het darmslijmvlies wordt aangetast. Pups die een besmetting oplopen krijgen vaak hartproblemen. 16 tot 48% van de besmette honden overlijdt. Hiervan is 85% jonger dan een jaar.

Hondenziekte

Hondenziekte is ook een virusinfectie en zeer besmettelijk. Honden raken geïnfecteerd door het lichaamsvocht als urine en speeksel van besmette honden. Hondenziekte kent een ernstig verloop. De eerste aankondiging zijn koortsaanvallen die de weerstand ondermijnen. De hond krijgt in een later stadium long- maag- en darmklachten en ook neurologische verschijnselen als toevallen komen voor. Vooral voor jonge honden zijn de gevolgen ernstig. Ongeveer 50% van de honden besmet met hondenziekte overlijdt. Van de overlevende honden houdt een deel blijvende schade aan de organen. Hondenziekte komt, mede dankzij de vaccinaties, bijna niet meer voor.

HCC of Leverziekte

HCC of Leverziekte is een besmettelijke leverontsteking. HCC is een virus en wordt doorgegeven via speeksel en ontlasting van besmette dieren. Het verloop van de ziekte wisselt sterk per dier. Ongeveer 20% van de besmette dieren houdt er een zogenaamd “melkglasoog” aan over. Vooral voor het jonge dier is het een gevaarlijke ziekte. HCC komt de afgelopen jaren nauwelijks meer voor in gebieden waar honden over het algemeen gevaccineerd worden.

Kennelhoest

Kennelhoest kent een virale variant (para-infuenza) en een bacteriële variant (bordetella). Het is een milde ziekte die over het algemeen vanzelf weer overgaat na 5-7 dagen. De besmetting wordt overgebracht door het speeksel van hoestende besmette honden. Bij de pup kan besmetting leiden tot een longontsteking. Bij de oudere of zwakkere hond tot chronische bronchitis. Na een infectie met kennelhoest is een hond meestal levenslang immuun voor de ziekte.

Weil of leptospirose

Weil is een bacteriële ziekte die wordt overgebracht door de urine van de bruine rat of die van een besmet dier. De besmetting vindt niet alleen plaats in het water, maar ook door het snuffelen aan urine op het land. Deze ziekte is tevens besmettelijk voor de mens. Het veroorzaakt aantasting van lever, nieren en bloedvaten. Er zijn veel varianten van de Weil-bacterie. De vaccinatie biedt niet tegen alle varianten bescherming.

Hondsdolheid

Hondsdolheid ook wel Rabiës genoemd is een heftig verlopende virusinfectie. Het wordt overgebracht via het speeksel van een besmet dier (beet). Ook mensen kunnen geïnfecteerd raken. Het verloop is snel. Verspreiding van het virus gaat via de zenuwbanen en het centraal zenuw stelsel naar de hersenen, het ruggenmerg en uiteindelijk de organen. Er zijn heftige neurologische verschijnselen en het is in alle gevallen dodelijk. In Nederland komt Rabiës niet voor. Voor dieren die meegaan naar het buitenland is in veel gevallen de rabiësenting verplicht.

Met het vaccineren tegen deze ziekten is een aantal ervan zo goed als helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Andere aandoeningen zoals kennelhoest en parvo komen nog steeds voor.

Vaccinatieschema

Het meest gehanteerde vaccinatieschema is als volgt:

Wanneer                                                                               Vaccinatie tegen

6 en 9 weken oud                                                                  parvo, hondenziekte

12 weken oud                                                                         parvo, hondenziekte, Weil en HCC

1 jaar oud (zogeheten grote cocktail)                                 parvo, hondenziekte, Weil, HCC en kennelhoest

Iedere 3 jaar vanaf de leeftijd van 1 jaar                            grote cocktail

Ieder jaar vanaf de leeftijd van 1 jaar                                 Weil, kennelhoest

Voor Weil en kennelhoest (bordetella) geldt de termijn van 3 jaar niet. De Weil-vaccinatie is ongeveer een half jaar werkzaam. Als je je hond tegen Weil wilt laten vaccineren moet je dit dus minimaal 1 keer per jaar doen. Bij voorkeur in het voorjaar zodat je hond dan tijdens de zomer goed beschermd is. In de zomer gedijt de bacterie namelijk goed en zwemt je hond waarschijnlijk meer.

Kennelhoest is een jaarlijkse vaccinatie. De neusinenting is minder bezwaarlijk dan de vaccinatie en verdient de voorkeur. Overweeg het nut en de noodzaak van deze vaccinaties. De kans op besmetting is vooral groot als je hond in een pension of op tentoonstellingen komt. Het wordt dan vaak geëist.

 

BRON:DOGGO.NL

 

 

Previous Post
25 maart 2017
Next Post
25 maart 2017

No Comments

Leave a Reply