Hulphond

Onvoorwaardelijk

Poot van hulphond King in Sanne haar hand

Ik ben Sanne, het baasje van King. King is een Oud Duitse Herder van nu 2 jaar oud. Ik heb King zelf gekocht en via BultersMekke ben ik King aan het opleiden tot hulphond. Een bijzonder maar intensief traject voor mij. Ik ben 34 jaar, getrouwd met Klaas en moeder van Melle van 9, Fiene van 7, Teun 6 en baby Lune van 12 weken oud. Ik ben volledig duurzaam afgekeurd, omdat ik een vorm van reuma heb en een malabsorptiestoornis. Oftewel een stoornis in het opname systeem van voeding.

Naast dat King voor mij als hulphond werkt, heeft King mij onbewust een boel dingen geleerd. Niet over hond zijn, maar over intuïtie, liefde, beweging en ontspanning. Hele waardevolle lessen. King vertrouwt volledig op zijn intuïtie, hij twijfelt ook nooit. Een eigenschap die ik in King enorm waardeer, daardoor voel ik mij veiliger op straat. Aan King kan ik zien of ik mij in een goede of veilige situatie bevind. Iets wat ik op slechte momenten niet altijd zelf goed kan inschatten. Ik ben van King aan het leren dat ik vaker op mijn eigen intuïtie mag vertrouwen en daar op mag koersen.

Onvoorwaardelijke liefde

King houdt onvoorwaardelijk van mij. Ongeacht wat ik die dag gedaan heb. Of ik een goede of een slechte dag heb. Heb ik hem niet lang genoeg uitgelaten? King zal me nooit “straffen”. Welk moment ook, hij komt altijd blij op mij af met zijn prachtige grote staart. Hij gaat niet af op het uiterlijk, op ziek zijn of andere materiële zaken. King gaat af op wat hij voelt. Misschien zouden wij mensen daar eens iets van moeten overnemen en meer vergevingsgezind worden? Mensen zijn niet per definitie slechte mensen, bijna iedereen verdient een tweede kans.

Beweging is gezond

Een van de allerbelangrijke lessen die ik van King en met King heb mogen leren. Als je een lichamelijke beperking hebt en vaak rolstoel gebonden bent zoals ik, is beweging niet altijd makkelijk. In het begin zag ik King zijn noodzakelijke uitlaatrondes als iets wat er gewoon bij hoorde. Inmiddels is dat veranderd in nodig hebben. Ik heb dat nodig. King wil altijd naar buiten, is vrolijk en ontspannen, hij doet gek, sleept met takken, maakt gekke sprongen en daagt uit tot spel. Ik vind dit genieten. Ik merkte dat waar ik er eerst tegen op zag om naar buiten te gaan, mij er nu op verheug. Ik kwam letterlijk buiten, je leert nieuwe mensen kennen en de buitenlucht doet mij altijd goed. Niet alleen lichamelijk kwam ik beter in mijn lijf te zitten, maar zeker ook mentaal. Mensen om mij heen hebben deze verandering ook gemerkt. Wat ben ik dankbaar dat ik deze stap genomen heb. De mentale winst die het hebben van een hond met zich meebrengt, zou wat mij betreft veel vaker belicht mogen en moeten worden. Het een werkt natuurlijk altijd samen met het ander. Een soort balans, Yin en Yang, zwart en wit, lijfelijk en mentaal.

Wees Sterk

Dit is voor mij een hele belangrijke. King is een mentaal sterke hond. Hij heeft een enorme mentale drive en power. Nu hij wat ouder wordt is hij zelfverzekerder en niet snel bang meer. Dat ligt natuurlijk voor een deel in het ras, maar ook in zijn karakter. Ik heb heel bewust gekozen voor een Oud Duitse Herder. Ik kom in het dagelijks leven misschien over als enorme powervrouw, maar ben dit absoluut niet altijd. Ziek zijn brengt bij mij onzekerheid met zich mee. Ik durf daardoor niet altijd nee te zeggen en voel mij best vaak onzeker. Om een goed baasje van King te kunnen zijn, een goede roedelleider, moet ik met mijn beide benen en 4 wielen goed stevig op de grond staan. Dat is niet altijd makkelijk. Samen met behulp van Sandra, onze trainster, leer ik dit in de contacten met King te doen. Stapje voor stapje. Daarnaast maak ik gebruik van het uiterlijk van King. Als ik mij niet goed voel, zorgt het uiterlijk van King er al voor dat mensen ons een beetje met rust laten en op afstand blijven. Dat vind ik heel prettig en wederom voel ik mij dan in mijn kwetsbaarheid op dat moment een stuk veiliger.

Al met al kan ik niet anders zeggen, dat met de komst van King mijn leven op verschillend gebied positief veranderd is. Dan heb ik het nog niet eens in deze blog gehad over alle praktische voordelen. Daarover de volgende keer meer!

Previous Post
28 maart 2017
Next Post
28 maart 2017

No Comments

Leave a Reply