Gezondheid

Oververhitting bij een hond; levensgevaarlijk!

Laat je hond bij warmte niet achter in de auto

Op dit moment is het prachtig weer. Heerlijk, maar niet altijd voor je hond. Helaas lijden elk jaar meerdere honden aan oververhitting. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot de dood. Wat kan je doen om dit te voorkomen?

Hoe ontstaat oververhitting en wat zijn de gevaren?

Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen hun warmte alleen kwijt raken via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden. Vergelijk het maar met het koken van een ei.

Wat zijn de alarmsignalen als een hond oververhit raakt?

  • Heel erg hijgen
  • Veel kwijlen
  • Sloomheid
  • Warm aanvoelen
  • Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! graden
  • Rode slijmvliezen
  • Buiten bewustzijn raken

Oververhit en nu?

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water. Let op dat het water niet te koud is. Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen! Neem tevens contact op met uw dierenarts.

Honden, auto’s en warm weer; een levensgevaarlijke combi!

Het achterlaten van de hond in een auto bij warm weer of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Staat de auto in de volle zon, dan is het helemaal snel gebeurd. De auto wordt een broeikas. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn lichaamstemperatuur stijgen tot gevaarlijke hoogte. Als tijdig wordt ingegrepen kan hij het overleven, hoewel het gevaar dan bestaat dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen.

Wat te doen bij een hond die in de auto zit bij warm weer?

Probeer de eigenaar op te sporen, lukt dit niet dan is het verstandig om zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance te waarschuwen. Mocht dat niets opleveren, dan kan je een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Ruit inslaan, mag dat? Als het echt een kwestie van leven of dood is, mag je dit doen. Dit wordt in juridische termen aangeduid als ‘zaakwaarneming’: je treedt op in het belang van een ander.

Hoe kan ik oververhitting voorkomen?

Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk. De hond kan er het leven bij laten of ernstige beschadigingen aan overhouden aan bijvoorbeeld de nieren.

Fietsen in de zomer vormt ook een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als je dat anders nooit doet. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals reeds eerder gezegd kan de hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt ontstaat heel snel een forse blaar. Deze is zeer pijnlijk en kan dagenlang aanhouden.

Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de voeten. Neem je hond dus niet mee tenzij hij op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.

Wat te doen bij oude honden en pups? Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat je ze goed in de gaten moet houden en alle voorzorgsmaatregelen in acht moet nemen.

Verkoelende producten voor je hond

Er zijn een aantal producten waarmee u uw hond extra kunt koelen tijdens warme dagen. Het beste werkt een koelvest, maar ook een bandana of een koelmat kan de nodige verkoeling brengen.

Zijn er rassen waarbij je extra alert moet zijn?

Ja. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nog meer nemen?

Laat je hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water. Laat je hond zwemmen als hij dat wil en kan. Vermijd het lopen op asfalt en zoek plekken uit waar je hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat. Rem je hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als jij of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan je hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is!

 

BRON:DIERENDOKTERS.COM

Previous Post
27 mei 2017
Next Post
27 mei 2017

No Comments

Leave a Reply