Hulphond Autisme

Vakantie geeft stress of toch nog iets anders?

Hulphond Joppe op het strand

Wij zijn pas geleden op vakantie naar Terschelling geweest. Vakantie is voor mij in eerste instantie niet iets om naar uit te kijken. Het geeft mij vooral heel veel stress. Dat komt doordat op vakantie alles anders is dan normaal en ik heb erg veel moeite met veranderingen. Bovendien geeft het mij veel angst om weg te zijn van mijn vertrouwde omgeving en daarbij ook van mijn vaste structuur. Tegenwoordig proberen we de vakantie zo goed mogelijk te organiseren zodat er zo min mogelijk stress is. Zo gaan we bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde huisje, zorgen we voor een duidelijke planning en helpt Joppe me ontzettend goed.

Op de boot

Een van de spannendste dingen van de vakantie naar Terschelling is de reis met de boot. Op de boot zijn veel mensen bij elkaar, er is veel drukte en er zijn veel prikkels. Gelukkig kon Joppe mij steunen door dicht bij me te zijn en contact te maken. Eerst zochten we binnen een rustige plek om te zitten. Joppe ging naast mij liggen op de bank met zijn kopje tegen me aan. Mijn spanning was hoog en ik aaide Joppe om rustig te worden. Het werd steeds drukker binnen en er waren gillende kinderen. Het werd mij veel te veel, dus toen ben ik met mijn vader en Joppe naar buiten gegaan. Joppe bleef dicht bij me. Toen we buiten gingen zitten legde Joppe zijn kopje op mijn schoot en ik aaide hem. Ik werd weer iets rustiger en zo konden we de reis samen volhouden.

Structuur

Tijdens de vakantie zelf zorgt Joppe voor veel veiligheid. Als alles om mij heen verandert, is Joppe mijn stabiele factor. Hij is altijd bij me en hij is voorspelbaar. Hij zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Ook zorgt Joppe ervoor dat ik mijn vaste structuur grotendeels kan behouden, zoals met wandelen, spelen en trainen. De nachten op vakantie zijn voor mij vaak heel moeilijk. Doordat alles er anders uitziet, anders voelt, anders ruikt en anders klinkt ben ik heel bang. Ik heb dan ook sneller last van nachtmerries. Gelukkig is Joppe er dan ook om mij te steunen. Hij ligt op bed dicht tegen mij aan, zodat ik minder bang ben. Alle nieuwe indrukken zorgen ervoor dat ik gauw overprikkeld raak en Joppe is er dan om mij te kalmeren.

Genieten

Een vakantie blijft voor mij extreem vermoeiend en stressvol, maar Joppe zorgt voor meer rust en ontspanning. Als ik eenmaal een beetje gewend ben, lukt het mij ook om een beetje te genieten. Joppe vind het heerlijk om te rennen op het strand en als ik hem dan zie genieten word ik ook blij.

 

Previous Post
17 mei 2017
Next Post
17 mei 2017

No Comments

Leave a Reply