Hulphond PTSS

Verhuisd; wat betekent dit voor hulphond Lexy?

Hulphond Lexy boven aan de trap

Nu we verhuisd zijn, is alles net even anders voor Lexy. Ze is gewend om haar hesje en riem zelf te pakken voor we gaan wandelen en laten die dingen nu net op een andere plek liggen. Haar mand staat ergens anders en als ik een nachtmerrie krijg, gebeurt dat in een vreemde slaapkamer. Hoog tijd om alle commando’s eens langs te lopen. Leuke bijkomstigheid is dat dit huis ook ruimte biedt voor nieuwe commando’s. Nu onze brievenbus niet langer met een sleutel geopend dient te worden, kan Lexy de post op leren halen. Ook zijn er nieuwe ruimtes in het huis en wat wordt daar van Lexy verwacht?

Pientere dame

De oude commando’s leverden geen problemen op voor Lexy. Na een beetje hulp en aanmoediging snapte ze zeer snel wat de bedoeling was. Met de staart fier in de lucht komt ze haar riem en hesje weer brengen. Haar mand staat nu voor de verwarming en dat is toch wel erg lekker tijdens deze koude dagen, dus daar ligt Lexy graag. Ook het oefenen van nachtmerries ging goed, Lexy pakte alles heel snel weer op.

Waar blijft de post?

De post kan Lexy inmiddels pakken en we hebben beide plezier gehad om dit te leren. Ik weet nu dat een folder geen goed oefenmateriaal is. Dat ding werd binnen no time aan stukken gescheurd. Maar met een dikke envelop ging het een stuk beter en dat hebben we uitgebouwd tot de folders. Nu kan Lexy alle soorten post pakken, zo leuk! Als ze de postbode aan hoort komen staat ze al bij de deur te kwispelen of ze de brieven mag pakken. Als ze het commando dan krijgt en ze terug komt met de post in haar bek, is ze zo trots als een pauw. En ik ook!

Het atelier

Nu we een groter huis hebben, is er ook plek voor een werkruimte voor mij. Ik schilder en teken graag en heb een fijn ateliertje in kunnen richten. Voor Lexy is het natuurlijk hartstikke saai wanneer ik aan het werk ben. Dus ik probeer het zo aangenaam mogelijk voor haar te maken. Als we naar het atelier gaan krijgt Lexy wat lekkers. Ik heb een mand voor haar neergezet en ook haar favoriete knuffel, Panda 2, ligt boven. In het begin was het wat onwennig en moest Lexy erg wennen aan de geluiden van buiten. Ze sloeg vaak aan, waardoor ik uitschoot met mijn kwast. Ik heb dit gedrag genegeerd en heb het tijd gegeven. Inmiddels kent Lexy de geluiden, slaat ze niet meer aan en kan ik rustig werken. Lexy ligt tevreden in haar mand, of naast mijn kruk.

Oud&nieuw

Ook de jaarwisseling verliep anders dan anders. Zolang Lexy binnen is, is ze niet bang van het vuurwerk en de melkbussen. Buiten is het een ander verhaal en is ze wat schrikachtig. Ze krijgt elk jaar druppels om kalm te blijven. In de wijk waar we nu wonen werd flink geknald met de jaarwisseling. Meer dan op ons oude adres. De buurjongens zaten letterlijk met hun melkbussen achter onze schutting te schieten. Oudjaarsdag heb ik Lexy al vroeg in de ochtend een paar keer uitgelaten. De rest van de dag moest ze haar behoefte doen in de tuin. Tussen het knallen door, mocht ze even naar buiten. Omdat ze toch haar energie kwijt moest, hebben we binnen gespeeld en heb ik haar op deze manier afgemat. Vlak voor twaalf uur kreeg Lexy een lekkere kluif, zodat ze afleiding had toen het geweld buiten losbarstte. Lexy heeft het super gedaan, ze gaf geen kik en was niet bang. Dus ook oud&nieuw is op onze nieuwe plek geen probleem voor Lexy.

De laatste uitdaging

Er rest ons nog één grote uitdaging op ons nieuwe adres. De zoldertrap. De trap naar de bovenste verdieping is een open trap en daar houdt Lexy niet van. Ik ben nog niet begonnen met het trainen van de trap, omdat de zolder het domein van de katten was. Omdat Lexy en de katten erg aan elkaar moesten wennen, wilde ik de katten de mogelijkheid geven om te kunnen vluchten wanneer Lexy te enthousiast was. Nu zijn de dieren aan elkaar gewend en hoeven de katten niet meer op de vlucht voor Lexy. Zij mag dus ook naar zolder en dat betekent dat we de trap kunnen gaan oefenen. Vanaf nu krijgt Lexy haar brokken boven. Ze krijgt vanzelf genoeg trek dat ze me de trap op volgt, zo ging het ook in ons oude huis. Ik verwacht geen problemen.

We zitten hier inmiddels allemaal op onze plek en Lexy heeft zich goed aangepast. Wij zijn klaar voor 2018.

Previous Post
15 januari 2018
Next Post
15 januari 2018

No Comments

Leave a Reply