Gezondheid

Verstopte anaalzakjes

Vorige week was het weer zover. Ik zag Isa af en toe ‘sleetje rijden’ oftewel schuren met haar anus over de grond. Ik nam de proef op de som, stak mijn neus bij haar billen en ja hoor, een rotte visgeur kwam me tegemoet. Gelukkig nog een lichte geur. Dat betekende dat haar anaalzakjes nog niet erg verstopt waren, maar ik besloot toch meteen even langs mijn dierenarts te gaan om de anaalzakjes te laten legen. Bij mijn vorige hond Tommy deed ik dat zelf, maar gelukkig heb ik nu een serviceplan bij mijn dierenarts afgesloten waar deze service bij in zit. Wel zo prettig, want het is echt geen fijn klusje om anaalzakjes te legen.

Wat zijn anaalzakjes

De anaalzakjes zijn in feite huidorgaantjes. Ze bevinden zich naast de anus, op 5 en 7 uur als je dit vergelijkt met een klok. Meestal zijn ze kleiner dan 1 centimeter in doorsnede. De cellen aan de binnenzijde scheiden voortdurend een sterk ruikend stinkend vocht af. Dit vocht gaat via afvoergangetjes mee met de ontlasting. Je kan dit zien als de geurvingerafdruk van een hond.

3 Voorkomende problemen

Er kunnen 3 problemen met anaalzakjes zijn die elkaar kunnen opvolgen in de tijd:

  1. Een verstopte afvoergang. Hierdoor ontstaat overvulling waardoor het zakje onder druk komt te staan.
  2. Een ontstoken zakje. Hierbij kunnen omliggende weefsel betrokken worden.
  3. Een naar buiten doorgebroken abces. De ontsteking is een abces geworden die een wondje veroorzaakt waaruit bloederig tot puistachtig, stinkend vocht komt.

Symptomen

Doordat je hond pijn pijn krijgt gaat hij als reactie in de richting van de pijn bijten. Hij heeft echter niet een goed idee waar de pijn vandaan komt en is meestal ook niet lenig genoeg om bij zijn anus te bijten. Hij kan dan bovenop zijn rug bijten, in de buurt van de staartwortel. Ten onrechte wordt dan vaak gedacht aan vlooien, terwijl het echte probleem de kanaalzakjes betreft. De andere mogelijkheid is dat je hond gaat sleetje rijden, net zoals Isa en de hond op de foto. Je hond gaat zitten, tilt zijn achtervoeten van de grond en trekt zich met zijn voorpoten naar voren.

Behandeling

De verstopte anaalzakjes moet je van binnenuit leeg masseren. Door de druk op de afvoergang geleidelijk op te voeren, zal deze in 9 van de 10 keer opengaan en is het begin van het herstel daar. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor je hond en voor jou of je dierenarts niet echt een fijn werkje vanwege de vieze geur die er bij vrijkomt. Bij een overvulling van het zakje kan er een vingerhoedje vol vocht vrijkomen. Het is aan te raden om de achterkant van je hond daarna grondig te wassen.

Heeft je hond eenmaal verstopte kanaalzakjes gehad, dan is de kans groot dat dit probleem vaak terugkomt. Als de klachten 3 keer binnen een half jaar voorkomen, gaan dierenartsen meestal de kanaalzakjes operatief buiten werking stellen. De zakjes worden opengeklapt en vastgehecht aan de huid, waarna de kleercellen verdrogen. Dankzij deze operatie zal je hond weer pijnvrij door het leven gaan en hoef jij je neus niet meer dicht te knijpen.

Voorkomen

Om verstopte anaalzakjes te voorkomen kan vezelrijke voeding of PUUR Psyllium helpen. Psyllium husk (vlozaad) is zeer vezelrijk. De vezels nemen ontzettend veel vocht op en helpen om een te dunne ontlasting dikker te maken. Je geeft de Psylliumvezels dan met weinig vocht. De Psylliumvezels zorgen voor een goede darmperistaltiek. Hierdoor worden tijdens het uitscheiden van de ontlasting de anaalzakjes automatisch geledigd. Een bijkomende eigenschap van Psyllium Husk is dat het toxines en zware metalen aan zich kan binden en zo het ontgiftingsmechanisme van het lichaam kan ondersteunen.

Previous Post
5 maart 2017
Next Post
5 maart 2017

No Comments

Leave a Reply