Ervaringen met Sandra

Margreet en Teun

Teun is een schat van een hond. Een echte Hollandse herder. Slim, lekker eigengereid, gek op haar bazen en vindt het heerlijk om lekker lange wandelingen te maken. Minpuntje was echter dat ze wel eens kon uitvallen naar andere honden en als ze los liep, blaffend op (groepen) honden afrende. Ik weet dit aan onzekerheid bij Teun en probeerde van alles om dit gedrag te veranderen, maar niets scheen te helpen.Teun werd er steeds onzekerder van en ik trouwens ook. Het was me duidelijk dat ik professioneel advies nodig had over hoe ik met dit gedrag het best kon omgaan. Via een korte zoektocht op het internet kwam ik bij Sandra uit. Gelukkig had Sandra al snel tijd om langs te komen voor een gedragsconsult. Voor die tijd hebben we een uitgebreide vragenlijst ingevuld en per mail verzonden naar Sandra, zodat zij zich alvast goed kon voorbereiden.

Het bezoek was een eye-opener. Het “probleem gedrag” werd inderdaad veroorzaakt door onzekerheid en de manier waarop, met name ik, reageerde versterkte die onzekerheid. Doordat ik niet genoeg leiding gaf en in de ogen van Teun “vreemd gedrag” vertoonde, zoals Sandra het noemde, wist Teun niet meer hoe ze moest reageren. Best confronterend om te horen, dat je alle goede bedoelingen ten spijt, je hond onzeker maakt. Tijdens het consult gaf Sandra ons advies over hoe wij ons handelen af kunnen stemmen op de denkwijze van een hond, waardoor het voor Teun duidelijker wordt wat wij bedoelen. Mijn idee dat je Teun geen groter plezier kan doen dan haar zoveel mogelijk los te laten (hoezo projectie?), werd ook door Sandra ontkracht. Teun vindt het óók heerlijk om aangelijnd, veilig, dicht bij de baas te lopen.

Na een gesprek van ruim een uur werd een afspraak gemaakt om twee weken later samen met Teun een (aangelijnde) wandeling te maken. Wij gingen in de tussentijd aan de slag met onze nieuw opgedane inzichten. Binnen de twee weken na het consult was er al een behoorlijk resultaat. Teun werd zekerder en vond het inderdaad prima aangelijnd naast me mee te lopen. Sterker nog, af en toe duwde ze haar neus tegen mijn hand om contact te maken en keek me stralend aan, zo van “ wat hebben we het lekker samen, hè?” (Sorry Sandra, alweer mijn interpretatie). Tijdens de wandeling kwamen we enkele honden tegen. Sandra observeerde wat er gebeurde en gaf ons nog wat tips. Heerlijk om zo snel al resultaat te zien. Teun was al een tophond, maar met het inzicht en de adviezen die we van jou hebben gekregen gaat het helemaal lukken om Teun meer zekerheid en veiligheid te geven en gewoon lekker hond te laten zijn. Sandra, dank je wel voor je openheid, eerlijkheid en duidelijkheid. Het was even nodig om een spiegel voorgehouden te krijgen!

Femke en Gucci

Na herhaaldelijk uren ten einde raad achter mijn Franse Bulldog Gucci aanlopen om haar weer te pakken te krijgen, belde ik Sandra. Ik ben heel blij met haar hulp. Door haar heb ik veel meer inzicht gekregen in het hoe en waarom van het gedrag van mijn hond. Dat alleen heeft al erg geholpen. Tijdens de sessie zag ik het gedrag van Gucci meteen veranderen. Ik zag haar dingen doen die ze nog nooit had gedaan. Met de juiste handvatten om te trainen ben ik weer naar huis gegaan. Inmiddels zijn we 2 weken verder en zijn Gucci en ik nog aan het oefenen. De eerste twee keer los is bijzonder goed gegaan. Van Sandra heb ik geleerd meer contact te maken met Gucci als we buiten lopen en het is heel leuk om te merken dat dat echt helpt en bovendien heel leuk is. Ik ben ongelooflijk blij met de verandering in gedrag. We blijven oefenen!

Ramon, Petra en Ollie

Wat doe je als je hond nachten aan één stuk door blaft, als hij regelmatig aan je mooie spullen in huis knaagt en als hij constant achter je kat aan zit? Wat doe je als je met je handen in het haar zit? Dan neem je contact op met Sandra…. Onze bruine labrador Ollie was vijf maanden toen wij hem kochten. Een stoere, ondeugende kerel, die wij niet wisten te temmen. Toen besloten we contact op te nemen met Sandra. Na het invullen van een zeer uitgebreid formulier met allerlei vragen over Ollie en over onze omgang met Ollie kwam Sandra op een woensdagochtend langs bij ons thuis. Ollie liet zich van zijn beste kant zien…. Haalde allerlei streken uit; sprong op de bank, haalde de kussens van de bank, haalde de kaarsen van tafel en liep als een dolle door de kamer te rennen. Sandra observeerde en legde uit wat de oorzaak van zijn gedrag was. Best confronterend om te horen dat je het niet goed doet met je hond, maar wel heel verhelderend! Sandra heeft ons op een duidelijke maar wel vriendelijke manier uitgelegd wat we fout deden met Ollie en hoe we het beter kunnen aanpakken. Ondertussen zijn we een paar maanden verder en gaat het stukken beter. We hebben best nog een lange weg te gaan, maar met de tips van Sandra gaat het zeker lukken!! Sandra, bedankt voor je eerlijkheid, je duidelijke uitleg en tips.

Jan en Blue

Ik heb contact opgenomen met Sandra omdat ik problemen had met mijn hond Blue, die uit Spanje komt. Blue had de gewoonte om tijdens het uitlaten te pas en te onpas tegen je op te springen en te bijten in hand en arm. Niet uit agressiviteit, maar toch, Blue is best wel een mannetje! Na een lang gesprek met Sandra bij ons thuis, samen Blue uitgelaten, waarbij Sandra me verschillende tips en trucs leerde. En de tips werkte, na verloop van tijd werd Blue steeds rustiger, het probleemgedrag is nu over! Als er in de toekomst nog problemen komen, neem ik zeker weten weer contact met Sandra op. Sandra, je bent een topper!

 

Selina en hulphond Laika

Beste Sandra, Wat zijn wij allemaal trots! Op het filmpje zie je het mooie resultaat van ons harde werken. Goed dat je soms zo streng bent geweest. Maar ook heel eerlijk, open en duidelijk. Dank je wel dat ons er doorheen hebt geholpen. Als wij nog met iets zitten (bv de lift) dan ga ik jou zeker weer om hulp vragen. Tot dan. Warme groet, Katja en Selina

 

 

Desiree en Felix

Beste Sandra, Graag wil ik je ontzettend bedanken voor je fantastische hulp met onze galgo Felix. Felix heeft nogal de neiging om zich dominant op te stellen naar andere honden en ik werd daar ontzettend onzeker van. We hebben samen twee keer 1.5 uur in het bos met hem gelopen en jij hebt mij laten zien dat hij geen agressie in zich heeft, alleen een aangeleerd gedrag (waarschijnlijk door zijn ervaringen in Spanje) waardoor hij sommige honden dominant wil benaderen. Het heeft mij enorm gesterkt om te weten dat hij niet agressief is en ik hem gewoon mee kan nemen tussen de andere honden en vooral moet genieten van het lopen met hem. Ook vond ik je uitleg van de hondenlichaamstaal enorm leerzaam. Je  werkwijze is erg prettig, rustig en duidelijk. Ik zal dan ook zeker weer naar jou terug komen mocht ik in de toekomst op problemen stuiten. Heel hartelijk dank nogmaals! Desirée en Felix.

Barbera en Roger

Hoi Sandra, Ik wil je hartelijk bedanken voor alle trainingen die je mij hebt gegeven. Je bent echt heel goed met honden. Je hebt veel kennis en ervaring. Ook ben je lief, rustig en duidelijk wat het erg aangenaam maakt om jou als trainster te hebben. Ook vond ik het erg prettig hoe jij met mijn autisme omging. En ook heel knap, want er zijn maar weinig mensen die met mijn autisme om weten te gaan. Je hebt me veel geleerd waardoor Roger veel leerde en ik steeds zelfverzekerder werd. Bedankt voor alles. Roger en ik hebben van je genoten. We wensen je nog jarenlang plezier toe in dit werk en hopen dat je ook veel opdrachten blijft binnen krijgen, want dat gunnen we jou. Wij weten je in ieder geval te vinden 😉 Veel liefs Barbera en een dikke lebber & poot van Roger.

Garance en Dirk

Ik heb al mijn hele leven met erg veel plezier honden. Momenteel hebben we 3 jarige Dirk, een geweldige mix van een labrador en een Beauceron. Een vreselijk lieve, intelligente knuffelhond, die in de roedel graag de baas mag zijn. Naar aanleiding van een paar keer waarbij Dirk zich nogal dominant gedroeg in het bos (Dirk voelt zich op een goede manier ‘de baas van het bos’) leek het me een goed idee om eens samen met een kynologisch gedragstherapeut naar Dirk te kijken. Via via kwam ik uit bij Sandra. Ze is bij ons thuis geweest en heeft samen met mij een inventarisatie gemaakt van de problemen. Daarna hebben we op bekend en onbekend terrein met Dirk gelopen. Zij heeft een analyse gemaakt van het gedrag van Dirk en mijn reactie hierop. Ik was erg onder de indruk van haar gedegen manier van aanpak, hoe ze zowel de hond als de baas benaderde en direct goede adviezen en inzichten gaf. Ik vond ook de manier waarop ze naar de hondentaal van Dirk keek, en mij dat goed kon uitleggen zeer verhelderend. Haar aanpak heeft Dirk en mij veel opgeleverd: sinds het bezoek van Sandra zijn er helemaal geen problemen meer geweest! Dank Sandra!

Dionne en Boedha

Beste Sandra, Ik wil je ontzettend bedanken voor je hulp & goede begeleiding. Ik durfde niet meer met Boedha naar het park & naar het strand omdat Boedha uitviel naar andere honden. Ik wist niet meer hoe ik er mee om moest gaan. Jij hebt geconstateerd dat Boedha last had van angst agressie en zichzelf heeft aangeleerd dat de aanval de beste verdediging is en ik heb dat gestimuleerd. Dankzij jou heb ik heel veel geleerd over je eigen houding naar je hond toe en over de lichaamstaal van Boedha en honden in het algemeen. Dat heeft veel duidelijkheid geschept. Ook al waren het soms eenvoudige tips of trucs, zelf kan je die niet meer bedenken omdat het een gewoonte is geworden. Ik ben dan ook heel blij jouw hulp te hebben ingeschakeld en met resultaat; ik durf met Boedha weer overal naar toe (zelfs op vakantie zoals je ziet) en doe veel oefeningen en spelletjes met Boedha. Je merkt dat Boedha het leuk vindt om met mij samen te werken en weer een goed team te zijn. Ik moet nog bij veel dingen nadenken of op alert zijn maar dat je ziet dat het werkt is erg motiverend. Heel fijn! Groetjes Dionne.

Jan, Helly en Lieuwe

Lieuwe is onze Friese Stabij, 2 jaar inmiddels. Een reutje, inmiddels geholpen, met hier en daar een heus Fries eigen willetje. Puppencurus , A-cursus, B-cursus, behendigheid, het ging eigenlijk van een leien dakje maar er was een eigenaardig iets…….als Lieuwe terug MOEST komen dan kwam hij niet, kortom stoom uit je oren. Baasje Jan wilde Lieuwe niet meer uitlaten in het bos want de hond bleef voor hem staan en wilde niet aangelijnd. Ook bij mij is het meerdere keren gebeurd en telkens op anderhalve meter blijven staan als we naar het hek gingen. Ook in de tuin bij het naar binnen gaan ………Lieuwe niet. Via vrienden zijn we bij Sandra terecht gekomen en die kwam een kijkje nemen bij ons. Al snel bleek dat Lieuwe een beetje de leiding van ons overnam en bepaalde wat er gebeurde in het leven. Sandra gaf een paar ijzersterke tips en later een volledig Rapport waar we heel goed mee uit de voeten konden en nog steeds kunnen. Lieuwe negeren is nog steeds een supertip en oefening afmaken ook een topper! Ook bleek dat Jan en ik niet echt op 1 lijn zaten, niet dezelfde commando’s gaven en Lieuwe was al bijna anderhalf. Sandra nam de tijd voor ons en we kregen meer vertrouwen in onszelf. Aan de hand van het gedragsrapport gingen we aan de gang. Lieuwe ging met geduld, maar met sprongen vooruit. Wij natuurlijk ook want eigenlijk heeft Sandra ons een spiegel voorgehouden en daar hebben we nog steeds baat bij. Lieuwe gaat heel goed en komt terug, nog niet 100% maar wel 90%. Er is dus nog werk aan de winkel en we denken er over om Sandra weer eens te vragen om met de laatste procenten te helpen! Sandra bedankt voor de snelle hulp, wij geloven in jouw gedragstherapie en hopen dat heel veel mensen met hun hond bij jou aankloppen als het nodig is. Wij raden het iedereen aan!!!

Marnies en hulphond Stella

Sandra heeft mij en Stella, mijn bruine labrador getraind. Wij kregen van haar de teamtraining hulphond van Hulphondenschool de CLiCK. Met vallen en opstaan, hard werken, veel instructies en tips van Sandra hebben we eind oktober ons certificaat gehaald. Het is goed dat Sandra geduldig en heel kalm is en blijft bij het les geven, en je iedere keer weer weet te motiveren als het niet gelijk lukt. Ik heb er ook veel steun aan gehad dat gelijk na een praktijkles er ‘s avonds een mailtje was met in het kort de punten waar ik op moest letten en aan werken. We vormden met ons drieën een goed team. Deze video is halverwege de opleiding opgenomen.

Betty en Indy

Wij zijn in contact gekomen met Sandra via internet en hebben telefonisch het probleem met onze hond Indy voorgelegd. Via de mail hebben wij een vragenformulier ingevuld. Deze nam Sandra goed door om alvast op zoek te gaan wat het probleem mogelijk kon zijn. Sandra is vervolgens langs gekomen om goed de relatie tussen ons en Indy te observeren. Daarna gaf zij haar mening en mogelijkheden. Hier werd dus duidelijk dat Indy ons niet echt serieus nam. Het grootste probleem was dat Indy alles achterna ging, zoals fietsers, trimmers, paarden, auto’s en alles wat snel beweegt. Sandra merkte op dat wij niet interessant genoeg waren voor onze hond Indy, zodat zij zelf maar de uitdaging opzocht. Ook merkte Sandra op dat onze hond Indy het spel met ons en de bal heel fijn vindt. Ons werd aangeraden om wanneer Indy de neiging had om ergens achter aan te gaan direct het balletje te gebruiken. Verder heeft Sandra ons nog veel meer tips gegeven, waar wij heel veel mee kunnen bereiken met Indy. Na een aantal weken reageerde Sandra of er al vorderingen waren en die zijn er wel degelijk. Wij zijn erg blij dat wij de keuze gemaakt hebben voor Sandra. Wij wandelen nu een stuk rustiger met onze hond Indy en zijn niet meer bang dat ze overal achteraan gaat. Sandra kan goed observeren, luistert goed naar de problematiek en is rustig. Ze zegt je wat er niet goed gaat en wat er wel goed gaat, zodat je direct kan beginnen met het oplossen van het probleem. Sandra bedankt, je bent het meer dan waard.