Hulphond

Examen behaald; hoe nu verder?

Hulphond King is nu een hulphond met papieren

Afgelopen 16 april heb ik het examen van de teamtraining van BultersMekke behaald met een heel goed resultaat. Dat betekent dat King en ik klaar zijn met de opleiding en dat hij officieel een gecertificeerd ADL Assistentiehond is.

Intensief

Het is een intensief bijzonder traject geweest. Twee jaar lang hebben we getraind. Eerst op alle basisvaardigheden en daarna op handelingen die King voor en met mij doet. Dat varieerde van kleine dingen zoals een deur open doen tot intensievere en moeilijkere taken zoals het bieden van tegendruk bij doorbraakpijn. Lees in een andere blog meer over deze laatste vaardigheid.

Klaar

Nu zijn we dus “klaar”. Ik schrijf klaar tussen aanhalingstekens, want we zijn nooit klaar met samen leren, samen groeien en werken aan onze band. Elke dag leer ik weer bij. Ik begrijp steeds vaker waarom King zich gedraagt zoals hij doet. Als hij speelt met of reageert op andere honden kan ik beter zijn gedrag interpreteren. Ik ben in staat om situaties te leiden die King spannend vind.

Groei

Wat een ongelooflijke groei hebben we eigenlijk meegemaakt. Hij kwam bij me op 21 december 2014 toen hij 7,5 week oud was. Inmiddels is het een grote vent geworden van ruim 3 jaar oud. Ik heb al vaker beschreven wat de komst van King in ons gezin betekend heeft en ik kan niet genoeg benadrukken hoe positief de verandering bij mij is geweest. Zowel lichamelijk als mentaal.

Makkelijk?

Betekent dit dat dan het makkelijk is geweest? Nee, het was absoluut niet makkelijk. Er zijn periodes geweest dat ik ermee wilde stoppen. Dat ik niet goed in mijn vel zat wat direct zijn weerslag had op King. Ik werd daar enorm onzeker van en dacht steeds: ‘hij kan het niet, ik kan het niet’. Het lukt bij iedereen wel, maar bij mij niet. Ik werd er moedeloos van en heb meer dan eens gedacht: ‘zal ik er gewoon mee stoppen?’

Motivatie

Maar daar was Sandra, die keer op keer motiveerde en benadrukte dat het wel kon. Dat het proces wat ik meemaakte normaal was en dat elk team dit op zijn manier doormaakt. Dat het gewoon niet makkelijk is. Dat gaf me rust en ik begon de positieve kanten weer te zien. Ik durfde vaker door te pakken en situaties te leiden. Ik bepaal hoe, wat, waar en wanneer. Niet King, of een derde persoon. Dat deed King goed. Steeds vaker zocht hij me fysiek op en steeds vaker gaf hij een seintje als ik over mijn grenzen heen ging. Onze band groeide. Die band kan nog meer groeien, dat houdt niet op na het examen.

Vertrouwen

Nu ik zoveel geleerd heb, ben ik in staat om het proces wat ik met King gestart ben verder alleen op te pakken. Puur praktisch betekent dit dat ik nog een aantal handelingen met King wil oppakken. Dat zijn onder andere het pakken van post, overal het licht aan en uit doen op commando, het brengen van de afstandsbediening, het uitrekken van mijn schoenen en hulp bij omdraaien in bed. Helaas zal ik vast nog meer dingen tegenkomen die moeilijk voor mij worden en waarmee ik King zijn hulp goed kan gebruiken. Ik heb er vertrouwen in dat ik dit zelf kan.

APK

Het fijne van BultersMekke vind ik dat er elk jaar een soort van APK keuring is. Hierbij wordt goed gekeken hoe het met onze samenwerking gaat, hoe het met King gaat, kan ik mijn vragen stellen en worden we weer even ondersteund op onze reis samen. Mocht ik eerder tegen dingen aanlopen, mag ik altijd contact zoeken met Sandra zodat we samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.

Previous Post
2 mei 2018
Next Post
2 mei 2018

No Comments

Leave a Reply