Gespot

Veilig je hond in de auto; hoe doe je dat het beste?

Hond wordt niet veilig vervoerd

Deze foto heb ik gemaakt toen ik bij een stoplicht stond bij mij in de buurt. Ziet er heel gezellig uit en ook top dat deze meneer lekker zijn hond meeneemt, maar het is natuurlijk allesbehalve veilig. Bij hard remmen of, nog erger, een ongeluk zal de hond alle kanten opschieten. De kans op verwonding voor de hond is hierbij groot en ook de eigenaar zal niet veilig zijn. Uit onderzoek blijkt dat bij een botsing met 50 km/u een kleine hond al een levensgevaarlijk projectiel is voor passagiers, laat staan een grote hond.

Achterbak

Zelf neem ik mijn hond Isa altijd mee in de achterbak. Deze is lekker ruim en ik heb er een kussen ingezet waarop ze prinsheerlijk ligt. Mocht ik hard moeten remmen zal de achterbak haar in eerste instantie tegenhouden. Toch besloot ik naar aanleiding van deze foto eens onderzoek te doen, omdat ik stiekem ook wel weet dat de achterbak niet de meest veilige manier is. Maar wat dan wel? Een zeer recente test geeft antwoord.

Opties

Er zijn diverse producten op de markt waarbij vermeld wordt dat zij de hond veilig vervoeren. Dit varieert van veiligheidstuigjes tot kooien of autobenches. In een recente internationale test van TCS (Zwitserse zustervereniging van de ANWB) werd de veiligheid van deze producten daadwerkelijk getest. Ook werd een crashtest gedaan met twee speciaal gemaakte hondendummy’s.

Verliezers

Uit de test bleek dat alle zes geteste veiligheidstuigjes door de mand vielen. Bij de crashtest van twee modellen bleef de gordel intact, maar haalde de hondendummy bijna de voorruit omdat de verbindingsstukken veel te lang waren. Bij de andere vier modellen brak de gordel en schoot de dummy letterlijk als een projectiel door de lucht.

Autobenches

Bij de autobenches bleken vouwboxen van textiel onveilig, net zoals kooien met tralies. Deze kooien met tralies hebben weliswaar uitstekende ventilatie, maar bij een ongeluk blijkt de kans op letsel groot onder meer door de scherpe randen van het ijzer. Kunststofboxen vielen positief op doordat je ze gemakkelijk schoon kunt maken, maar bij de crashtest werd de dummy niet tegengehouden en versplinterde de achterwand. Hierdoor lijken ze vooral geschikt voor hondenvervoer in vliegtuigen. Alle zeven geteste metalen benches hebben de eindbeoordeling ‘goed’ of ‘zeer goed’ gekregen. Helaas is een metalen bench ook de duurste optie: vanaf tweehonderd euro kan je er eentje aanschaffen.

Winnaar

Testwinnaar blijkt de metalen bench ‘Premium Kennel’ van Schmidt te zijn. Deze heeft een zeer stevige constructie, duidelijke handleiding, eenvoudige montage en geeft geen (rammelende) geluiden onderweg, maar dat mag ook wel voor 595 euro ;-). Je kan deze bestellen via www.dog-box.eu

De wet

Hoe is het eigenlijk bij wet geregeld? Nederland heeft geen specifieke regels voor honden in de auto. Wel wordt gesteld dat vervoer van een hond niet mag leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. In Frankrijk en België geldt hetzelfde. Bovendien mag in België  je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd. In Duitsland zijn de regels strenger. Daar moet je je hond vervoeren in een tuigje, bench of achter een rek.

 

 

BRON: ANWB-KAMPIOEN MAART 2018

 

 

 

Previous Post
12 april 2018
Next Post
12 april 2018

No Comments

Leave a Reply