Hulphond PTSS

Vermijding; heb jij dat ook weleens?

Hulphond Lexy voorkomt vermijding van de supermarkt

In mijn vorige blog schreef ik wat de verhuizing betekende voor Lexy. Al haar vaardigheden moesten even opgefrist worden en ook heeft ze nieuwe commando’s geleerd. Maar op mij heeft de eveneens verhuizing een grote impact gehad en ongemerkt ben ik weer gaan vermijden.

Andere supermarkt

Mijn vrouw en ik doen altijd samen de grote boodschappen. De kleine, doordeweekse, boodschapjes komen voor mijn rekening. Zo kan ik mooi blijven oefenen met Lexy en blijft de drempel, om alleen naar de supermarkt te gaan, laag. Sinds de verhuizing zijn we voor deze kleine benodigdheden aangewezen op een andere supermarkt en dit riep grote spanning en angst op bij mij.

Vermijding

Ik begon weer te vermijden en ik betrapte mezelf erop dat ik mijn vrouw steeds vaker alleen naar de winkel liet gaan. Dit moest anders en ik heb besloten om hulp in te roepen. Sandra is gekomen om me weer op weg te helpen. Samen met haar en Lexy ben ik, te voet, naar de supermarkt gegaan om daar te oefenen.

Uitdaging

De eerste keer rende ik zowat door de winkel, mijn angst was zo groot. Lexy deed keurig wat van haar gevraagd werd, daar lag het niet aan, maar in mijn haast vergat ik contact met haar te maken. Sandra daagde me uit om de tweede ronde wat langzamer te lopen en steun te zoeken bij Lexy. Zo gezegd, zo gedaan. Ik verlaagde het tempo, richtte me op Lexy en kon daarna buiten weer even tot mezelf komen.

Overwinning

Toen we voor de derde keer naar binnen gingen vroeg Sandra me om ergens stil te gaan staan en even om me heen te kijken. Ook dit ging goed en dit hebben we ook bij de vierde keer gedaan. Al die tijd bleef Lexy dicht bij me om me steunen en samen hebben we deze enorme drempel overwonnen.

Zelf doen

Nadat Sandra geweest was, was het aan mij om de supermarktbezoeken te blijven oefenen en uit te bouwen. Uiteindelijk moesten er ook dingetjes gekocht en afgerekend worden natuurlijk. Samen met Lexy ga ik nu een aantal keer in de week naar de winkel voor een klein boodschapje. Het is slechts één keer mis gegaan, in die zin dat ik paniek kreeg.

Dissociatie voorkomen

Ik kon een item op mijn boodschappenbriefje niet vinden en raakte de weg kwijt. Ik besloot de oefening van Sandra te herhalen en ging ergens stil staan om even tot rust te komen. Lexy voelde feilloos aan dat het niet goed ging en begon mijn handen te likken. Dit heb ik haar nooit geleerd, dit doet ze uit zichzelf. Het helpt me om niet te dissocieren en in het hier en nu te blijven. Uiteindelijk heb ik besloten om me te richten op de boodschappen die ik wel kon vinden en dat lukte. Vervolgens heb ik afgerekend en stapte opgelucht weer naar buiten.

Zelfstandigheid

Inmiddels is mijn angst voor de supermarkt flink gezakt. Door het aan te gaan kon ik ervaren dat ik in staat ben om zelfstandig boodschappen te doen. Lexy heeft me daar goed bij ondersteund. Ik doe nog steeds niet voor de lol boodschappen, maar als het nodig is kan ik het wel. Daar is het me om te doen. Deze zelfstandigheid doet me goed.

Previous Post
26 maart 2018
Next Post
26 maart 2018

No Comments

Leave a Reply