Hulphond PTSS

Werk? Door mijn hulphond weer aan het werk?

Hulphond Lexy helpt in atelier

Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat ik volledig werd afgekeurd. In eerste instantie was dat een opluchting. Ik was zo druk met overleven, dat ik een baan daar niet bij kon hebben. Maar nu het beter met me gaat en ik stabieler ben, begint het toch weer te kriebelen. Ik wil weer aan het werk en me nuttig maken.

Lexy

Wat Lexy hiermee te maken heeft? Zij heeft mij op alle mogelijke manier tot dit punt geholpen. Door haar gaat het beter met me, door haar ben ik stabieler en zij geeft mij het vertrouwen dat ik dit kan.

10 Jaar geleden

Ik was 25 en net volledig afgekeurd door het UWV. Te gek om te werken noemde ik het zelf. Ik zat in de donkerste periode van mijn leven en had niet durven dromen dat ik op een dag weer zou staan te popelen om opnieuw aan het werk te gaan. Laat staan een eigen bedrijfje te beginnen.

10 Jaar verder

Ik heb tien jaar nodig gehad om aan mezelf te werken. Van die tien jaar is Lexy bijna de helft bij me en zonder haar was ik hier niet gekomen.

Een hond als leermeester

Lexy als hond heeft me al veel geleerd en Lexy als hulphond nog meer. Omdat ze een hond is moet er gewandeld worden. Dat is goed tegen mijn depressies. Ik ging me er direct beter door voelen. Ook haar onvoorwaardelijke vriendschap deed me vanaf het begin goed.  Zo zijn er nog talloze zaken die Lexy me bracht, alleen omdat ze een hond was.

Iets afmaken

Voor ik aan het trainingstraject met Lexy begon had ik grote moeite met dingen afmaken. Ik heb meerdere opleidingen en therapieën af moeten breken, omdat het om verschillende redenen niet ging. Met Lexy naast me gaat dit een stuk beter en heb ik al meerdere zaken afgerond.

Zelfvertrouwen

Als eerste heb ik de trainingen met Lexy natuurlijk afgerond. Die waren niet altijd makkelijk en ik zal toegeven dat er wel eens een traantje vloeide. Maar Lexy gaf me toch altijd de wil om door te zetten en het af te maken. Dit is gelukt en dat gaf me weer wat zelfvertrouwen. Door Lexy heb ik ook een therapie kunnen doorstaan en af kunnen sluiten. Lexy heeft me daarin zo fantastisch begeleid. Dat was weer iets dat ik afmaakte en wederom groeide mijn zelfvertrouwen.

Doorzetten

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Lexy als hulphond mij heeft leren doorzetten. Ook in haar gedrag, als ze me uitdaagt en niet luistert. Dan moet ik doorzetten. Als ik het erbij laat zitten loopt ze binnen de kortste keren over me heen. Lexy heeft mij doen inzien dat je doorzetten dus op verschillende manieren kan leren.

En nu… Aan het werk

Nu het steeds beter met me gaat en ik het vertrouwen heb dat ik, met Lexy naast me, weer aan het werk kan, ben ik voorzichtig stappen in die richting aan het zetten. Het plan voor een eigen bedrijfje is er. Nu moet ik doorzetten en het ook echt gaan doen.

Vol vertrouwen

Misschien wordt het een succes, misschien ook niet. Maar ik ben vol vertrouwen dat, wat er ook gebeurt, Lexy elke stap van de weg samen met mij aflegt. Samen zetten wij de eerste stappen terug op de arbeidsmarkt. Of ik nu faal of niet, ik ga het doen en ik heb er zin in!

Previous Post
18 september 2018
Next Post
18 september 2018

2 Comments

  • Miranda

    “Het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht” Heel veel succes met deze ontzettend moedige stap!

    • puurhonden

      En zo is het! Bedankt voor je lieve reactie, ook namens Anne. Met warme groet, Sandra

Leave a Reply