Hulphond Autisme

Ziekte bij je hulphond maakt kwetsbaar

Hulphond Joppe geeft steun

Een hulphond is een prachtig hulpmiddel en het kan je wereld enorm vergroten. Maar een hulphond kan ook ziek worden en dan ben je ineens heel kwetsbaar.

Een bobbel in Joppe zijn schouder

Onlangs gebeurde dit bij Joppe. Ik was hem lekker aan het aaien en ineens voelde ik een bobbel bij zijn linker schouder. Ik schrok best wel en maakte me zorgen. De volgende dag zijn we maar meteen naar de dierenarts gegaan om het te laten controleren. De dierenarts nam een punctie om het voor onderzoek op te sturen.

Huidtumor

Vijf dagen later belde de dierenarts. Het bleek een mastocytoom (huidtumor) te zijn en Joppe moest geopereerd worden. Daarna zou het weefsel opgestuurd worden voor verder onderzoek om te kijken of de tumor goed verwijderd zou zijn en in hoeverre het kwaadaardig was. Ik schrok en vond het verschrikkelijk. Want hoe moest dat nu? Joppe is mijn maatje en ik kan niet zonder hem. Hij is er altijd voor me, iedere seconde van de dag. Nu moest hij geopereerd worden en zou hij tijdelijk niets kunnen. Of misschien erger als er al uitzaaiingen zouden zijn. Bovendien zou mijn hele structuur anders worden. Ik zou niet met hem kunnen wandelen, spelen, trainen en op stap kunnen. Dat is behoorlijk lastig als je veel hecht aan je vaste patronen. Ik zag er enorm tegen op en ik was bang dat het slecht zou aflopen.

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie bracht ik Joppe samen met mijn ouders naar de dierenarts. Ik vond het ontzettend moeilijk om hem daar achter te laten. Joppe is eigenlijk altijd bij me en dan ging ik ineens naar huis zonder hem. Ik had enorm veel stress en kon niet rustig worden. Anders helpt Joppe me altijd om tot rust te komen, maar dat kon nu niet. Na twee uur belde de dierenarts dat de operatie gelukkig goed was gegaan. Een paar uur later mochten we Joppe weer ophalen. Hij was moe en wilde slapen, maar hij was door de narcose ook erg rusteloos. Hij piepte veel en voelde zich duidelijk niet fijn. Ik bleef bij Joppe en probeerde er voor hem te zijn. De eerste dagen mocht Joppe bijna niets. Gelukkig mocht hij wel in de bakfiets zitten, dus kon ik met hem rondjes fietsen om er toch even uit te zijn.

Joppe is mijn alles

Als er dan wat met je hulphond is, merk je eigenlijk pas hoeveel hij voor je betekent. Mijn leven zag er ineens heel anders uit. Ik kon eigenlijk bijna niets en mijn wereld voelde zo klein. Mijn dagen bestonden uit binnen zitten en rondjes fietsen. Verder waren de dagen zwaar, want ik moest er voor Joppe zijn en hij kon er niet voor mij zijn. Ik had enorm veel spanning en paniek. Joppe kon mij niet helpen, dus ik kon niet rustig worden. Ik was continue in een staat van overprikkeling, want het lukte mij zelf niet om eruit te komen. Ik sliep nauwelijks en ik had veel nachtmerries.

Opnieuw narcose

Het leek gelukkig langzaam beter te gaan met Joppe, maar na een paar dagen was het ineens helemaal mis. Joppes wond was open gesprongen en gaan ontsteken. De dierenarts zette er een paar nietjes in en gaf antibiotica mee. Maar na een paar uur was de wond weer open en toen moest Joppe opnieuw onder narcose en gehecht worden. Ik was behoorlijk overstuur van deze onverwachte gebeurtenissen. Gelukkig ging de operatie goed, maar het herstel zou nu wel een stuk langer duren. Ook was ik bang dat de wond opnieuw open zou gaan en ik was bang voor de uitslag die ook nog op zich liet wachten. Ondertussen moesten we dagelijks naar de dierenarts voor controle om het extra goed in de gaten te houden.

De uitslag

Een paar dagen later kregen we de uitslag. De tumor was volledig verwijderd. Dat was een hele opluchting. Gelukkig bleef de wond dit keer ook dicht en knapte Joppe langzaam op waardoor we onze structuur beetje bij beetje weer konden oppakken.

Samen verder

Inmiddels gaat het weer goed met Joppe en is hij weer bijna helemaal de oude. We gaan er weer samen op uit, we trainen weer en oefenen in winkels. Joppe is er weer om mij te helpen en ik ben niet meer continue overprikkeld en in paniek. Ik voelde me zo kwetsbaar en naar de afgelopen weken, maar gelukkig is het goed gekomen met Joppe en kunnen we weer samen vooruit!

Previous Post
7 september 2017
Next Post
7 september 2017

No Comments

Leave a Reply