Hulphond

Zorgkosten dalen door een hulphond, waar of niet waar?

Hulphond King als maatje na hypo aanval baasje

Ik heb de opleiding van mijn hulphond King vergoed gekregen van mijn zorgverzekeraar VGZ. Dit is van de aanvraag tot aan de goedkeuring een lange weg geweest. Als een zorgverzekeraar besluit tot vergoeding moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Belangrijkste voorwaarde

Een van de belangrijkste voorwaarde, zo niet de belangrijkste, is dat door de inzet van een hond de andere (vaak hoge) zorgkosten dalen. Uiteraard is er altijd de discussie of dit nu het belangrijkste mag zijn. Persoonlijk denk ik van niet. Maar goed, ook ik moest dus aantonen wat de inzet van een hulphond voor mij aan andere zorg zou schelen. Dat heb ik destijds samen met mijn ergotherapeut heel goed op papier kunnen zetten.

Besparing

Met de komst van King scheelt het elke dag alleen al twee keer thuiszorg. Dat zijn hoge kosten. Verder hebben we zo nog een aantal kosten op papier gezet. Eerlijk gezegd niet altijd even goed wetend wat het exact zou schelen, maar dat het een besparing zou opleveren, dat wisten we zeker.

Beter dan verwacht

Inmiddels zijn we klaar met onze opleiding en is King volledig aan het werk. Terugkijkend op de ontvangen vergoeding, het gesprek met de zorgverzekeraar en de te verwachte daling van mijn hoge zorgkosten heeft het veel meer opgebracht dan dat wij in eerste instantie dachten.

Daadwerkelijke daling

Afgelopen week moest ik mijn zorgverzekeraar spreken. Het toeval wilde dat ik de man aan de lijn kreeg die destijds bij mij thuis is geweest voor het gesprek over de vergoeding van King zijn opleiding. Hij herkende mijn naam nog en vroeg hoe het inmiddels ging. Ik deed mijn verhaal. Er volgden oprechte vragen. Dit gaf mij een goed gevoel, maar het mooiste komt nog: “Weet u, mevrouw Smit, dat sinds 2 jaar uw zorgkosten gedaald zijn met 72%.”

Bewijs

Ik wist dat mijn zorgkosten gedaald waren, maar zoveel? Wow, dat is toch het bewijs dat het inzetten van hulphond echt werkt! Voor mij persoonlijk zit de daling in zorgkosten dus in het feit dat er geen thuiszorg hoeft te komen en verder vooral in het woordje ‘minder’, namelijk MINDER:

– Ambulance ritjes

– Bezoek aan de huisarts

– Gebruik van heftige pijnmedicatie

– Doorverwijzingen naar andere specialisten

– Bloedprikken

– Huishoudelijke ondersteuning

Genezen

Betekent dit dat ik genezen ben zoals soms nog weleens wordt gedacht? Nee, laat ik daar heel duidelijk in zijn. Mijn gezondheid is achteruit gegaan en dan doel ik op mijn fysieke gezondheid. Ik word ouder, ik heb meer pijn, mijn gewrichten zijn strammer en ik heb nog net zoveel hypo’s. King helpt me echter waar mogelijk en daardoor hoef ik zoals hierboven beschreven minder beroep te doen op andere zorg. Lees maar eens een ander blog, zoals die over het signaleren van King, om beter te weten wat dit inhoudt.

Mentale gezondheid

Mijn mentale gezondheid is met sprongen vooruit gegaan. Ik ben van een negatieve cirkel in een positieve cirkel terechtgekomen. Al langere tijd wilde ik afvallen en dat is nu gelukt. Ook vind ik mijzelf tijd en energie waard. Ik heb nieuwe hechte vriendschappen opgebouwd en ben veel vaker buiten. Algemeen gesteld ben ik vrolijker en zit ik beter in mijn vel. Hierdoor ben ik veel beter in staat om met mijn lichamelijke beperkingen om te gaan. In plaats van tegen ze te vechten ben ik met de hulp van King in staat geweest om ze te accepteren. Iets wat mij alleen niet gelukt zou zijn. De komst van King is voor mij het bewijs geweest dat het heel belangrijk is dat je mentaal gezond bent. Mentale gezondheid hangt zo nauw samen met je fysieke gesteldheid.

Impact op je leven

Het blijft verbazingwekkend dat een hond zo’n enorme impact kan hebben op je leven. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit niet alleen voor mensen geldt met een beperking, maar dat iedereen een geweldige band kan opbouwen, of het nu een hond of een ander dier is. Je moet ervoor openstaan, dat wel.

Dankbaar

Ik ben in ieder geval enorm dankbaar dat ik gekozen heb voor hulp in deze bijzondere vorm; 24/7 hulp van een dier. Het heeft mijn leven op alle fronten verrijkt. Zeg nooit nooit, maar ik wil de aankomende jaren absoluut niet meer zonder hond.

Previous Post
26 juni 2018
Next Post
26 juni 2018

No Comments

Leave a Reply