Hulphond info van Sandra Dekker. We gaan het hebben over hulphonden. Een hond is natuurlijk niet alleen een gezellig maatje in huis maar voor mensen met een handicap, een chronische ziekte of een andere beperking, kan een hond van levensbelang zijn. Wat doet een hulphond?
Vandaag is hulphond coach Sandra Dekker bij mij te gast bij NH Lunchroom, ze schreef het boek Een hond helpt iedereen, over hulphonden en het zelf trainen van die honden. Wij gaan bij haar te rade voor bruikbare hulphond info.
Luister hier de NH Lunchroom radio uitzending terug:
Welkom Sandra. Je bent van huis uit econoom, bijzonder. Hoe kwam je ertoe om zo het roer om te gooien?
Ja, dat is iets wat groeit. Ik was een aantal jaren werkzaam in het bedrijfsleven in managementfuncties en op een gegeven moment miste ik steeds meer de maatschappelijke zingeving en raakte het werk ook steeds meer van mij vervreemd: daar wilde ik iets mee. Toen heb ik inderdaad rigoureus het roer omgegooid en ben hulphond coach geworden.
Was jij altijd al een hondenmens?
Ja, ik heb nog foto’s van mezelf als klein meisje met van die grote honden op straat. Eigenlijk altijd al.
Je hebt er nu ook eentje bij je. Het is een soort labradoodle?
Het is een goldendoodle. Een golden retriever met een poedel gekruist.
Nu ben je hulphonden coach en kynologisch gedragstherapeut. Wat houdt dat in?
Ja, kynologisch gedragstherapeut houdt in dat ik opgeleid ben om mensen te begeleiden in problemen die zij met hun hond ervaren. Daar kan ik bekijken wat de oorzaak is van het probleemgedrag en hoe we dit kunnen ombuigen naar meer gewenst gedrag.
Maar als hulphond trainer train je dus ook hulphonden. Je hebt daarin allerlei soorten. Je hebt, heel bekend, de blindengeleidehond maar er zijn nog meer soorten hulphonden.
Ja absoluut, je hebt hulphonden die voor mensen met meer auditieve beperkingen zijn. Bijvoorbeeld doof, slechthorend. Maar ik richt me vooral op de hulphonden met ADL, dat staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen, met mensen die daarin een beperking ervaren.
Dat kan dan zijn een lichamelijke beperking maar het kan ook zijn; last hebben van posttraumatisch stress syndroom, epileptische aanvallen, diabetes, autisme.
Wat kan zo’n hond doen voor deze mensen?
Vooral door er te zijn, in eerste plaats. Niet eventjes, maar 24 uur per dag. Mensen met een zorgvraag, ze kunnen op de meest gekke momenten zorg nodig hebben. En dan weet je dat de hond er altijd is, in plaats dat je eerst mensen moet oproepen om voor jou beschikbaar te zijn, dus dat is een hele belangrijke.
En wat heel mooi is: dat een hond ongelofelijk in het nu leeft, intuïtief is en vooral zonder oordeel. Dus zeker voor mensen met psychische beperkingen is dat een hele belangrijke, omdat mensen toch veel eerder geneigd zijn om hun oordeel klaar te hebben.
Bijvoorbeeld als iemand aan zelfverwonding doet, aan automutilatie en dat al langere tijd doet, en wel in een traject zit om daarin geholpen te worden en toch op een dag weer in de polsen gesneden heeft. Als dan een familielid een kamer binnenkomt dan krijg je een ander soort reactie dan als je de hond tegenkomt.
Een hond is altijd blij met het baasje
Die is per definitie blij. En sterker nog, in dat soort situaties biedt hij ook ongelofelijke troost.
Je schrijft in je boek Een hond helpt iedereen ook over een hond die weet wanneer de bloedsuikerspiegel van zijn baasje te laag is, iemand met diabetes bijvoorbeeld, en dat dit levensreddend kan zijn.
Ja, de hond ruikt dat. Hij heeft een ongelofelijk sterk geurvermogen en ruikt dat er in het lichaam van de eigenaar al een proces op gang is die in het geval van diabetes negatief is en daar speelt hij op in.
Wat maakt honden nou zo geschikt om mensen te helpen?
Wat ze vooral heel erg geschikt maakt is dat ze in staat zijn om echt een emotionele band met hun eigenaar aan te gaan. Dat ze eigenlijk altijd zin hebben om samen te werken met iemand. Ze willen heel graag dingen doen en door hun ontzettend goede geur, gehoor en communicatieve vaardigheden zijn ze vervolgens in staat om heel veel te kunnen doen. Ze zijn ook heel intelligent.
Ze passen zich ook goed aan. Je beschrijft het verhaal van Bo die een nachtje dacht, nou ik zet mijn zuurstof apparaat uit want ik ben een beetje verkouden.
Ja, toen besloot ze hem uit te zetten. Eigenlijk voor het eerst dat ze dat deed, ze had haar hond als pup gekregen en die hond, ondanks dat ze dacht dat die heel diep lag te slapen, was in één seconde wakker en sprong op bed en begon haar te likken om te kijken van: hé, gaat alles wel goed met je. Omdat hij het apparaat niet meer hoorde wat hij normaal wel hoorde, vermoedde hij dat er iets met haar aan de hand was. Stel dat zij hem niet had uitgezet, maar stel dat het apparaat zelf was uitgegaan, dan had het prachtig geweest dat hij zo kon waarschuwen.
Hoe fijn het kan zijn om zo’n hulphond te hebben, illustreert ook het verhaal van Miranda. Dat is een dame met een spierziekte en die reist toch de hele wereld over, haar hond mag zelfs mee op het cruiseschip.
Jazeker, het is echt geweldig hoe zij dat doet en daarom is haar wereld ook zoveel groter geworden, dat is echt indrukwekkend.
Hoe zit dat eigenlijk met die hulphonden, moeten die altijd mee mogen?
Gelukkig sinds vorig jaar wel, vanuit de Verenigd Naties is er een verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking echt doorgevoerd waardoor hulphonden echt nu niet meer mogen worden geweigerd.
Train je ze altijd met hun baasjes erbij of lever je ook wel eens een kant en klaar getrainde af bij de voordeur? Zo van: hier is hij dan, hij kan van alles.
Ja, dat heb ik ook zeker gedaan inderdaad, maar op dit moment werk ik alleen maar met mensen die hun eigen hulphond willen opleiden. Dat is wel echt bijzonder en dat is nog vrij onbekend voor mensen. Dat is ook een van de redenen waarom ik dit boek geschreven heb, om te laten zien dat er nog zoveel meer mogelijk is dan bij wijze van spreken de klant en klare hond. Mijn boek Een hond helpt iedereen staat vol met hulphond info.
Je komt dan bij mensen thuis over de vloer en je bent daar om die mensen te helpen hun eigen hond te trainen.
Gemiddeld ben ik dan 2,5 uur bij de mensen thuis. Afhankelijk van de mensen die in het traject zitten, gaan we vaardigheden aanleren, samenwerken, werken aan de rust van de hond, leren over communicatie en een stukje herkenning bij de mensen zelf ook.
Dat ze de hond leren lezen eigenlijk.
Ja, dat ze de hond leren lezen inderdaad. Als er dingen niet goed gaan zijn mensen snel geneigd de oorzaak bij de hond te zoeken terwijl de oorzaak veel meer bij de mens kan liggen. Dat leer ik dan om daar goed naar te kijken, de hond soms ook als spiegel te gebruiken.
Je noemt in je boek een aantal basisprincipes: Behandel een hond als een hond. Dat klinkt heel logisch, maar wat bedoel je daarmee?
Ja, dat klinkt heel logisch, maar toch is het niet altijd logisch voor mensen. Er zijn mensen die de hond als een kindje behandelen en te veel menselijke gevoelens toedichten die voor een hond niet altijd even fijn zijn. Waardoor ze eigenlijk ook te weinig structuur en leiding krijgen, wat een hond wel degelijk nodig heeft.
Meer hulphond info bij Puur Honden
Voor meer vertrouwen, inzicht en eigen kracht.
Neem contact op met Sandra Dekker voor unieke coaching en hulphond info op maat.
Bron: NH Lunchroom radio