Sandra Dekker (1971) is afgestudeerd als bedrijfseconoom en stuurde als manager diverse teams aan. Na tien jaar bedrijfsleven gooide ze het roer om en begeleidt ze als hulphond coach mensen met een beperking bij het opleiden van hun eigen hulphond.
‘Na een zware zwangerschap werd mijn dochtertje tien jaar geleden veel te vroeg geboren en was ik zelf ook in levensgevaar. Gelukkig hebben ze ons beiden kunnen redden, maar die gebeurtenis had zo’n impact op mij, dat ik inzag dat ik op werkgebied niet op het juiste pad zat.’
Als ik nu dood was gegaan, had ik niet alles gedaan wat ik had willen doen. En omdat mijn werkgever me vrijwel geen ruimte gaf om alles te verwerken, besloot ik te kiezen voor mezelf en mijn kind. Het werd tijd om mijn hart te volgen.
Ik werkte daarvoor in het bedrijfsleven en bekleedde bij KLM en American Express diverse managementposities. Ik behaalde goede resultaten, maar werd er niet echt vrolijk van. Ik zat bijna de hele dag achter de computer, had de ene vergadering na de andere en alles draaide om cijfers en winst. En dan stond ik ook nog twee keer per dag in de file.
Ik miste maatschappelijke zingeving en wilde graag zelf met mijn voeten in de klei staan. Ik had ook behoefte aan persoonlijk contact: ik was de hele dag met cliënten bezig, maar sprak vrijwel nooit iemand een op een. Na de geboorte van mijn dochter ben ik niet meer teruggegaan naar kantoor. Ik besloot uit te gaan zoeken waar ik echt gelukkig van werd.
Hulphond trainer
Omdat ik altijd een grote passie voor honden heb gehad, besloot ik eind 2007 de driejarige opleiding tot kynologisch gedragstherapeut aan de Martin Gaus Academie te volgen. Dan leer je eigenaren begeleiden die problemen met hun hond ervaren. Tijdens de opleiding kwam ik in aanraking met een hulphondenschool die mensen met lichamelijke of psychische beperkingen zoals diabetes, epilepsie of autisme begeleidt om hun eigen hond op te leiden tot hulphond.
Een heel bijzonder proces dat me enorm boeide. Ik nam contact op met de oprichtster van de school en ben nog tijdens mijn studie met haar gaan samenwerken als hulphond trainer. Eindelijk viel alles op zijn plek.
Ik werk nog steeds als hondengedragstherapeut om mensen te helpen om een optimale samenwerking met hun hond te krijgen en om ongewenst gedrag te veranderen in gewenst gedrag. Het grootste deel van mijn tijd werk ik echter met mensen om hun eigen hulphond op te leiden.
In een maandenlang traject smeed ik een team tussen mens en dier. Ik leer een eigenaar om zijn hond allerlei vaardigheden aan te leren om hem met veel plezier te helpen met dagelijkse bezigheden. Met hulp van de hond kan de eigenaar zich bijvoorbeeld weer aankleden of boodschappen doen. Of hij durft weer een praatje te maken op straat, omdat de hond hem rust en zelfvertrouwen geeft.
Met een hulphond krijgen mensen hun zelfstandigheid en daarmee hun leven terug. Ik vind het nog altijd prachtig om te zien als er ineens een doorbraak is.
Boek hulphond trainer
Ik heb over dat proces het boek Een hond helpt iedereen geschreven. Het zou mooi zijn als ik daarmee ook de overheid en zorgverzekeraars kan overtuigen van de waardevolle inzet van hulphonden in de medische wereld.
Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd in het bedrijfsleven, het heeft gewoon zo moeten lopen. Maar als hulphonden coach ben ik pas echt gelukkig. Ik geniet zó van de vrijheid en het buitenzijn. Het werken met hulphonden geeft me veel voldoening, ook al krijg ik soms te maken met verdrietige privé situaties van mensen.
Ik merk dat ik dan goed kan putten uit mijn verleden als manager, waar ik ook bezig was met het coachen en aansturen van mensen. Dat ik dat nu met de honden in zo’n persoonlijke setting kan doen, maakt voor mij de cirkel rond.’
Ervaar de kracht van een hond
Voor meer vertrouwen, inzicht en eigen kracht.
Neem contact op met Sandra Dekker voor unieke coaching.
Bron: Flair