Hulphond vergoeding
Hoe staat het met hulphond vergoeding? Zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de kosten voor een hulphond als er sprake is van blindengeleidehonden, signaalhonden en ADL-honden indien je een lichamelijke beperking hebt.
Voor deze honden is ook een kleine vergoeding mogelijk voor de verzorging, het levensonderhoud en een ziektekostenverzekering voor de hond. Een hulphond valt niet onder het eigen risico en er hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te worden betaald.
Een voorwaarde voor vergoeding is dat de hulphond wordt ingezet bij volwassenen en jongeren vanaf twaalf jaar. Verder moet er een medische indicatie en een praktische indicatie worden afgegeven.
Een ergotherapeut geeft voor de medische indicatie aan wat de klachten zijn en waarom iemand een hulphond nodig heeft. De hulphond opleider geeft voor de praktische indicatie aan of iemand in staat is om voor zijn hond, zijn leefomgeving en training te zorgen.
Hoe staat het met diabetes hulphond vergoeding, hulphond epilepsie vergoeding en vergoeding hulphond PTSS?
De voorwaarde die zorgverzekeraars stellen is dat er sprake moet zijn van een lichamelijke functiebeperking, zoals een visuele beperking of een ernstige lichamelijke beperking.
Daarmee vallen mensen die een hulphond nodig hebben op grond van psychiatrische aandoeningen, PTSS of ASS buiten de boot.
De reden is dat verzekeraars pas tot vergoeding overgaan als er een wetenschappelijke onderbouwing is voor de functionaliteit van de hond.
Andere mogelijkheden
Helaas wordt in veel gevallen de aanvraag door een zorgverzekeraar afgewezen. Voor deze gevallen, de andere soort hulphonden en voor jongeren onder de twaalf jaar is soms een vergoeding mogelijk vanuit particuliere initiatieven.
Er zijn diverse stichtingen die hulphond trajecten vergoeden. Daarnaast wordt steeds vaker crowdfunding ingezet. Om het bedrag van een hulphond bij elkaar te krijgen biedt iemand het project aan.
Ook zijn er mensen die het bedrag van een hulphond uit eigen zak betalen. Zij hebben geld gespaard, geld verkregen uit een schadeloosstelling of bij elkaar verzameld door sponsoracties en donaties van familie en vrienden.
Een andere mogelijkheid is om met een belastinginspecteur te kijken of een deel van de kosten als ziektekosten zijn af te trekken van de inkomstenbelasting.
Vanuit een Persoons Gebonden Budget (PGB) kan coaching als begeleiding vergoed worden.
Tot slot vergoeden steeds meer gemeenten vanuit de Wmo of Jeugdwet een hulphond als er een hulpvraag is die past bij de doelen van de Wmo. Vooral zelfredzaamheid en de mogelijkheid om te kunnen participeren zijn zwaarwegend om vergoeding voor een hulphond toe te kennen.
Ervaar de kracht van een hond
Voor meer vertrouwen, inzicht en eigen kracht: