Informatie over Puur Honden
Ben je op zoek naar informatie hulphonden? Als (hulp)honden coach en schrijfster van het boek Een hond helpt iedereen leg ik graag mijn werkwijze uit.
Ik was ooit econoom en werkte ‘vanuit mijn hoofd’ voor verschillende multinationals in management posities. Inmiddels werk ik vanuit mijn hart als kynologisch gedragstherapeut en hulphonden coach. Bij mijn bedrijf Puur Honden werk ik niet alleen maar met honden, maar vooral met hun baasjes.
Algemene informatie
Wat is mijn aanpak?
Honden zijn geweldige wezens, waar wij veel van kunnen leren. Iedereen weet dat je een hond moet leren om zich braaf te gedragen in onze drukke mensenmaatschappij. Maar andersom kunnen honden ons ook iets leren over onszelf.
In mijn ogen is iedere hond een hulphond. Alleen de wijze waarop en in welke mate een hond hulp geeft, verschilt.
Een hond kan onbewust hulp geven, doordat je met een hond vanzelf meer structuur, sociale contacten en beweging krijgt. Een hond kan ook verborgen hulp geven, zoals bij probleemgedrag of persoonlijke vraagstukken. En een hond kan heel bewuste hulp geven, bij een lichamelijke of geestelijke beperking.
Veel eigenaren kunnen nog heel wat leren over hun hond. En van hun hond. Als een eigenaar dit inziet en samen met zijn hond de verdieping zoekt, is dat voor mij het belangrijkste wat er is.
Ik begeleid baas en hond het liefste meerdere lessen. In die tijd leert een eigenaar zijn hond echt (opnieuw) kennen. Ik zorg voor een optimale verbinding en samenwerking tussen baas en hond. Als uitgangspunt werk ik met 2 programma’s: een basis en een intensieve variant waarbij je hond tot hulphond opgeleid wordt. Ik werk altijd 1-op-1 en volgens maatwerk, om het beste uit jou en je hond te halen.
Hoe kwam ik erbij om met honden te gaan werken?
Tijdens mijn bevalling waren mijn dochtertje en ikzelf bijna overleden. Na die intensieve belevenis stelde ik mezelf de vraag of ik tevreden zou zijn geweest met mijn leven als ik die dag daadwerkelijk het leven had gelaten. Privé bekeken was dat een ‘ja’, maar zakelijk was het een ‘nee’.
Als meisje was mijn liefde voor honden al groot. Dus besloot ik om het roer om te gooien en de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut aan de Martin Gaus Academie te volgen. Geen dag spijt van gehad.
Wat heb je nodig om tot een goede samenwerking te kunnen komen?
Geduld en bereidheid om naar jezelf te kijken. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar een hond is een spiegel voor ons eigen gedrag. Ongewenst gedrag creëren we vaak zelf.
Denk jij ook dat honden vooral leren door training? Dat leer ik je graag meer over het fenomeen hond en natuurlijk leiderschap. Honden leren continu van ons. Ze reageren heel direct op ons doen en laten. Dit is ook de reden waarom honden zo'n goede hulp kunnen geven aan mensen met een zorgvraag. Mijn voornaamste werk bestaat uit inzicht geven en van elkaar te leren als baas en hond. We hoeven echt minder aan onze honden te leren dan dat nu veelal wordt gedacht. Daarom richt ik mij, naast het delen van al mijn kennis over honden, vooral op het coachen van mensen.
Wat raad je mensen aan die een (hulp)hond willen?
Weet waar je aan begint. Verdiep je erin, praat met een expert, vraag informatie aan of neem eens een oppashond in huis om te ervaren hoe het is om (langer) voor een hond te zorgen. Een hond is fantastisch, maar het is veel werk en hij heeft zijn eigen behoeftes. Een hond is er niet alleen voor jou, jij mag er ook zijn voor de hond.
Verdiep je in het ras dat je kiest, want ook daaruit valt veel gedrag te verklaren. Ieder ras heeft specifieke behoeftes: kun jij hem daarin voorzien? In sommige rassen - zoals herders en border collies - moet je bovengemiddeld veel energie steken. Heb je daar de tijd en energie voor? Een eerlijk antwoord is het halve werk.
Begeleid Puur Honden ook kinderen?
Ja, kinderen en hun ouders zijn van harte welkom als zij begeleiding zoeken met een (hulp)hond. Voorwaarde is wel dat iedereen in het gezin gemotiveerd is om aan de slag te gaan en dat de ouders een (groot) deel van de training op zich nemen.
Waar staat de libelle voor?
De libelle is een spiritueel symbool welke staat voor licht en verandering. Door hun elegantie en kracht laat een libelle ons zien hoe we door de storm van het leven kunnen navigeren. Zij motiveert ons om te laten gaan wat ons tegenhoudt om het leven optimaal te leven. Doordat de libelle alle kanten op kan bewegen, staat ze voor de eindeloosheid van mogelijkheden in het leven. Het vraagt je om niet in beperkingen te denken en je te realiseren dat deze beperkingen soms door jezelf opgelegd worden.
Een libelle leeft slechts 7 maanden en laat je weten dat ook jouw leven kort is. Zij is daarom een inspiratie om dankbaar te zijn voor wat je hebt, ervan te genieten en volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. De energie van een libelle is perfect om de diepte in te gaan, te omarmen wat er is en voor het begrijpen van emoties.
De libelle heeft voor mij een persoonlijke symbolische betekenis. Zij herinnert mij aan plezier en luchtigheid zonder daarin de (emotionele) diepgang te verliezen. Daarnaast weerspiegelt een libelle mijn positiviteit, flexibiliteit en snelheid van denken. In mijn werk met honden en de natuur ben ik de motiverende coach voor de mensen die ik begeleid. Deze kern is daarom gepersonaliseerd in de libelle als logo voor mijn beide bedrijven. Het prachtige ontwerp is gemaakt door grafisch ontwerper Rene Knip.
Dit is wat Rene over het ontwerp aangeeft:
"Net als de energie van de libelle bevat de energie van Sandra positieve kracht, balans en dankbaarheid voor de simpele dingen in het leven. De symmetrische vorm en het kleurgebruik benadrukken deze energie. De blauwe ogen op de vleugels geven Sandra's ogen weer om aan te geven dat zij mensen en honden écht ziet staan. Wie Sandra ontmoet vergeet nooit meer haar ogen. Een sprankelende helderblauwe blik waarmee ze door alles en iedereen heenkijkt en in ieders kern doordringt."
Wat is je werkgebied en de bedrijfsgegevens?
Om zoveel mogelijk mensen te kunnen begeleiden en de reistijd & kosten te beperken, heb ik voor het Intensieve programma mijn werkgebied afgebakend tot een uur reistijd met de auto vanuit Bloemendaal bezien. Voor het Basis programma beperk ik het liefste mijn reisafstand tot een half uur. Woon je verder weg, neem dan even contact op om te kijken of ik ruimte heb om verder weg te reizen of dat het mogelijk is om op locatie in de bosrijke omgeving van Haarlem af te spreken.
De bedrijfsgegevens van Puur Honden zijn als volgt:
KVK Haarlem 54344743
BTW NL002066234B31
IBAN NL29ASNB0782312527
AGB code 98105345
Hulphond informatie
Welke honden zijn geschikt?
Ik geloof niet in een ‘hulphond’ in de traditionele zin van het woord. Daardoor ontstaan er torenhoge verwachtingen bij mensen, met alle gevolgen vandien voor de hond. Ik oordeel niet over de geschiktheid van een ras. Ook een mening over wat hulphonden wel of niet mogen of wat zij allemaal moeten, is bij mij niet aan de orde.
Ik geloof dat een hond een hulphond is vanaf de dag dat hij bij jou in huis komt. Ik geloof dat jij in staat bent om een keuze te maken voor een hond, een keuze die bij jou past en waar jij een goed gevoel bij hebt.
Iedereen is anders en iedereen heeft zijn voorkeur. Alleen jij kan bepalen met welke hond jij een samenwerking wilt aangaan en op welke wijze. Als de klik tussen jullie goed is, dan is de voorwaarde aanwezig waarop ik jullie kan begeleiden om jouw hond de hulp te laten geven die jij nodig hebt.
Samen kijken we op welke wijze jouw hond kracht en vrijheid aan jou kan geven, maar jij ook kracht en vrijheid aan hem. Want niet alleen jij, maar ook jouw hond en zijn welzijn staan in mijn begeleiding centraal.
Hoe verloopt een samenwerking?
Wat je ook meemaakt, je kunt er altijd bovenop komen. We hebben allemaal een verhaal. Jij ook. Laten we samen kijken naar jouw verhaal. Jij, ik en je hond in de natuur. Vanuit samenwerking op zoek naar jouw kracht.
Iedereen is boven alles mens. Het gaat niet om je vraag, klacht of beperking. Allereerst is het nodig om de tijd te nemen, voor jezelf, als mens. Veiligheid, verbinding en vertrouwen, zodat je tot jezelf kan komen. Dan kan de zoektocht naar antwoorden, herstel en zelfstandigheid beginnen. Een hond en de natuur helpen hierbij.
Ik geloof in een samenwerking met een hond vanuit natuurlijk leiderschap en een 360 graden aanpak (holistisch), waardoor een hond met plezier de hulp biedt die iemand nodig heeft. Maatwerk en samenwerking op basis van eigen inbreng en keuzevrijheid voor zowel een eigenaar als zijn hond.
Samen leren wat prettig is en het beste werkt. Geen standaard aanpak en met een eigen, zelfgekozen hond. Relatievorming, verbinding en ‘keep it simple’ als uitgangspunt bij de opvoeding.
Voor wie?
Voor iedereen met een zorgvraag die in zijn kracht wil komen te staan. Iedereen die de regie over zijn leven (terug) wil pakken, met de hulp van een hond en de natuur. Dit intensieve programma is zeker geschikt als je er voor openstaat om dichter bij jouw innerlijke kracht en intuïtie te komen.
Ik help bij iedere zorgvraag. Door de jaren heen heb ik begeleiding geboden bij heel uiteenlopende zorgvraagstukken. Ik heb gemerkt dat iedereen, samen met mij en zijn hond, in staat is om zijn eigen weg te bepalen. Ik werk graag samen met (huis)artsen en therapeuten. Dit kan als onderdeel ingepast worden in het programma.
Ieder mens en iedere hond is uniek. Samen gaan jullie een prachtig ontwikkelingsproces doormaken. Ik kan me voorstellen dat je inzicht wilt welke hulp er voor jou mogelijk is, welke hond voor jou het meest passend is en welke vaardigheden hij gaat leren. Tijdens onze eerste afspraak, de zogeheten intake, staan we hier uitgebreid bij stil en maken we het traject op maat.
Ook maken we tijdens deze intake verder kennis met elkaar. Het is een intensief programma waarbij we veel samenwerken en ik gedurende lange tijd met jouw leven verbonden ben. Ik vind het daarom belangrijk dat je al je vragen aan mij kunt stellen en we van beide kanten een goed gevoel hebben voordat we met het lesprogramma van start gaan.
Mensen leren hun eigen hulphond op te leiden. Is dat voor iedereen en voor elke hond geschikt?
Het is geschikt voor mensen die het proces van bewustwording aan willen gaan. Voor mensen die er zelf aan willen werken om zelfstandig te worden. En die tijd en energie in zichzelf en de omgang met hun hond willen steken. Honden tonen waar je leermomenten zitten, dat kan confronterend zijn. Niet iedereen staat daar voor open.
Of alle honden geschikt zijn? Wat mij betreft wel. De klik tussen mens en hond is voor mij het allerbelangrijkste. Als die er is, is er veel mogelijk. Als mensen een herplaatser als hulphond willen hebben, kijk ik met het potentiële baasje naar de geschiedenis van de gewenste hond.
Honden worden geregeld herplaatst, omdat ze niet de opvoeding hebben gekregen die ze nodig hadden. Daardoor lijken ze ontspoord, maar vaak is dat helemaal niet zo. Met een gedragstest kijk ik hoe de hond ervoor staat. En of hij geschikt zou zijn als hulphond voor mijn cliënt.
Waarin onderscheidt Puur Honden zich van andere organisaties?
Puur Honden levert maatwerk waardoor er een grote mate van keuzevrijheid voor cliënten mogelijk is. Puur Honden is coach Sandra Dekker waardoor je weet voor wie je kiest en met wie je altijd te maken hebt. Een persoonlijke en positieve benadering, ervaring, deskundigheid, kwaliteit en snelheid van handelen zijn hierdoor gegarandeerd. Puur Honden is duidelijk gericht op coachen met de mogelijkheid dat je hond tot hulphond opgeleid wordt. Bij psychische en psychosomatische zorgvragen werk ik er het liefste naartoe dat je zelfs geen hulphond meer nodig hebt, maar dat je hond alleen nog als je beste maatje functioneert.
Ik werk als coach vanuit een holistisch principe. Dit houdt in dat ik werk vanuit het besef dat alles onderdeel is van een groter geheel, waarin alles met elkaar is verbonden. Mijn kwaliteiten als coach zijn ondermeer veiligheid en vertrouwen bieden zodat jij in je kracht kan komen te staan. Ik verneem geregeld dat ik licht breng op de momenten dat het donker is.
Hoe staat het met vergoeding voor hulphonden?
Als je een lichamelijke beperking hebt en jouw hond gaat hulp bieden bij Algemeen Dagelijkse Activiteiten (ADL), dan valt hij onder de Zorgverzekeringswet. Je kan dan een vergoeding aanvragen bij jouw zorgverzekeraar nadat er een medische en praktische indicatie is opgesteld en positief bevonden.
Helaas wordt andere hulp door honden niet vergoed door zorgverzekeraars. Maar gelukkig zijn steeds meer gemeenten bereid om met behulp van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij te dragen.
Bij vergoeding door een zorgverzekeraar is een gezondheidskeuring van jouw hond verplicht op de leeftijd van minimaal 1 jaar. In andere gevallen raad ik een dergelijke keuring eveneens van harte aan.
Lees meer over vergoeding van hulphonden
Werkt Puur Honden met keurmerken?
Ik ben een voorstander van kwaliteitskeurmerken zolang deze in het belang van de consument is. Op het gebied van hulphonden is Assistance Dogs International (ADI) een organisatie die probeert zorg te dragen voor de kwaliteit van het opleiden van hulphonden. Als freelancer voor diverse aangesloten hulphondorganisaties heb ik sinds 2009 volgens normering van de ADI gewerkt en voldoe ik aan alle kwaliteitseisen.
Voor mijn eigen hulphond programma (intensief) heb ik vooralsnog de keuze gemaakt om niet onder lidmaatschap van het ADI te werken. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat ADI er ondermeer op gericht is dat de aangesloten organisaties kwalitatief goed zijn, denk aan opleidingsniveau instructeurs, procedures, communicatie etc.. Het gevolg hiervan is echter dat je een lidmaatschap alleen kan verwerven als je een non-profit organisatie bent. Op dit moment kies ik er bewust voor om juist geen organisatie te zijn, zodat mensen alleen met mij te maken hebben. Hierdoor kan ik kwaliteit, flexibiliteit, eigen cliënt inbreng en korte snelle lijnen waarborgen. Ik hanteer wel de uitgangspunten van de ADI wat betreft de training van de hond tot hulphond. Mijn Intensieve programma behelst echter duidelijk meer dan een opleiding tot hulphond.
Anderzijds kies ik bewust niet voor ADI, omdat momenteel op Europees niveau gewerkt wordt aan een officieel keurmerk. Daarnaast wordt gewerkt aan een NEN-certificering voor hulphonden vanuit de Nederlandse overheid. Ik wacht ook deze ontwikkelingen af in de hoop dat bij die keurmerken de hulphonden daadwerkelijk getoetst gaan worden door een onafhankelijke commissie. Examinering en certificering vindt nu namelijk nog plaats door organisaties zelf. Naar mijn mening is examinering door een onafhankelijke commissie noodzakelijk om echt de kwaliteit van een hulphond te kunnen beoordelen en de standaard hiervoor hoog te houden.
Het is verder belangrijk om te weten dat het verkrijgen van toegang tot openbare ruimtes met een hulphond niet afhangt van het ADI-keurmerk. ADI vermeldt dit ook duidelijk op hun website onder de noemer Public Access (Openbare Toegang):
Het recht van een persoon met een handicap om door zijn / haar hulphond te worden begeleid in alle openbare voorzieningen. Openbare toegang wordt verleend aan de persoon met de handicap, niet aan de hulphond.
Verder is sinds 2016 is het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht en officieel wet. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert.
De Nederlandse regering heeft vanwege het VN-verdrag twee bestaande wetten aangepast, waaronder de Wet Gelijke Behandeling (WGBH/CZ):
- Sinds 2016 gaat de wet naast wonen, werk, onderwijs en openbaar vervoer ook over goederen en diensten. Mensen met een beperking kunnen in veel gevallen vragen om een ‘doeltreffende aanpassing’. Hieronder valt ook het toelaten van assistentiehonden als iemand daarom vraagt. De vraag moet wel redelijk zijn.
- Vanaf 1 januari 2017 is in de wet een norm voor algemene toegankelijkheid opgenomen. Werkgevers en aanbieders van goederen en diensten dragen vanaf nu geleidelijke zorg voor algemene toegankelijkheid, ook als hier niet specifiek om gevraagd wordt. (artikel 2a, eerste lid Wet Gelijke Behandeling). Het doel van dit artikel is een verandering teweegbrengen in het denken over mensen met een beperking en mensen, bedrijven en instellingen bewuster maken. “Toegankelijkheid moet normaal worden, ontoegankelijkheid de uitzondering.”
Ieder bedrijf dat aangeeft dat alleen honden met een ADI-keurmerk welkom zijn, is in overtreding met de wet. Juridisch kunnen zij geen stand houden als je kunt aantonen dat je hond is opgeleid door een professioneel bedrijf en je medisch bezien de hond nodig hebt.
Eventueel kan wel een verklaring gevraagd worden van een behandelend arts of therapeut en een bewijs van opleiding van de hulphond. Dit laatste kan ik uiteraard verstrekken.
Is een hulphond hetzelfde als een therapiehond?
Nee, het grote verschil is dat een hulphond permanent wordt ingezet bij een persoon met een beperking en daarmee 24/7 beschikbaar is voor zijn baas. Een therapiehond woont niet thuis bij iemand met een beperking en wordt ingezet bij verschillende cliënten.
Is een hulphond hetzelfde als een Emotional Support Dog/emotionele hulphond?
Nee, een emotionele hulphond verleent alleen therapeutische/emotionele steun. De opleiding is minder intensief en de hond leert geen vaardigheden aan die specifiek op de beperkingen van de zorgvrager zijn afgestemd. Dit is de reden dat een persoon met een emotionele hulphond niet dezelfde rechten heeft wat toegang tot openbare ruimtes betreft als een persoon met een hulphond.
Is een hulphond hetzelfde als een assistentiehond?
Ja, dit is precies hetzelfde. Voorheen werd in Nederland alleen de term hulphond gebruikt. Voortvloeiend uit de Amerikaanse term Assistance Dog is later de term assistentiehond door diverse organisaties geïntroduceerd. Ik kies ervoor om de term hulphond te gebruiken. Deze klinkt niet alleen lekker Hollands, maar is ook het meest bekend in Nederland.
Meer informatie hulphonden nodig?
Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk elke hond hulp biedt, zolang er gekeken wordt naar mogelijkheden van zowel hond als baas. In alle gevallen draait het om natuurlijk leiderschap, waarbij het baasje de regie in eigen handen neemt.
Verbeter de kwaliteit van jouw leven met een hond. Als kynologisch gedragstherapeut en hulphonden coach heb ik een eigen visie op honden. Iedere hond is een hulphond met de juiste coaching van eigenaar, hond en relatievorming.
Ik maak elke begeleiding op maat. Coaching, ervaringsleer, duur, frequentie en vaardigheden pas ik altijd per persoon en hond aan. Begeleiding van Puur Honden is een investering, die geheel ten gunste komt van jou en je hond.
Een hond zorgt ervoor dat mensen veel meer inzicht en zelfstandigheid krijgen. Dat vergroot de kwaliteit van leven enorm.
Ervaar de kracht van een hond
Voor meer vertrouwen, inzicht en eigen kracht.
Neem contact met mij op voor meer informatie hulphonden