Ongekende sneeuwpret in Nederland geeft heel veel plezier, maar gaat dit eigenlijk ook voor onze honden op? Zeker niet voor alle honden en al helemaal niet als de sneeuw en ijskou lang aanhoudt zoals dit keer het geval is. Er zijn twee zaken om goed in de gaten te houden bij een winter met sneeuw en kou.
Voetzooltjes
Tussen de voetzooltjes kan sneeuw samenklonten en tot ijsklontjes worden waardoor honden pijn krijgen en mank kunnen gaan lopen. Zeker als je hond een harig type is, zoals mijn Golden Doodle Isa, blijft er gemakkelijk sneeuw hangen. Om de kans te verkleinen dat er sneeuw tussen de voetzooltjes gaat zitten, is het handig om het haar tussen en onder de tenen/voetzooltjes weg te knippen.
Door blootstelling aan strooizout kunnen er brand- en irritatie plekken op de voetzooltjes ontstaan. Om je hond hier tegen te beschermen kan je zijn poten insmeren met verschillende producten. Zelf ben ik voorstander van Ecopets Potenwax en meer ter verzorging Calendula (van Puur), omdat de hond deze er niet aflikt en goed beschermt. Vooral Calendula is altijd fijn om in huis te hebben, ook als het niet sneeuwt en de voetzooltjes droog of geïrriteerd zijn.
Meteen bestellen of meer informatie over de producten die ik aanraad? Klik op bijgevoegde foto’s en je komt direct op het product naar wens.
Heeft je hond al gevoelige of beschadigde voetzooltjes? Dan is het echt aan te raden om pootbeschermers oftewel hondenschoentjes te kopen. Het is even wennen, maar daarna zal je hond je flink dankbaar zijn. Stoere stappers vind ik de hondenschoentjes van Trixie. Met de steeds hetere zomers in Nederland ook handig om aan te doen als het asfalt erg heet wordt.
Filmpjes pootbescherming
Denk je nog dat het onzin en overdreven is? Kijk dan eens naar onderstaande filmpjes van mijn hond Isa. Het 1e filmpje is genomen zonder en de 2e met pootbescherming. Haar lichaamstaal zegt genoeg. Op dit filmpje laat ik tevens zien dat je ook prima zelf voor een tijdelijke oplossing kan zorgen; gewoon sokken uit de la trekken en met een elastiekje ombinden.
Hond sneeuw zonder bescherming
Is je hond helemaal nat geworden door de sneeuw? Verwen hem dan eens met een heerlijke badjas. Ook ideaal als de sneeuw verdwenen is en je hond ervan houdt om door de modder te rollen of in iedere sloot te springen ;-). Een prima prijs/kwaliteit verhouding is de honden badjas van Duvo+.
Lichaamswarmte
Uit een interessant verschenen Duits artikel over warmteverlies bij honden weet ik inmiddels dat veel honden meer warmte verliezen dan dat je op het eerste gezicht denkt. Zelf was ik altijd wat lacherig over hondenjassen, maar ik heb mijn mening hierover bijgesteld. Het artikel laat diverse thermische beelden zien tijdens een winterwandeling met verschillende honden. Veel warmte wordt verloren op de flanken, maar ook via de heupen en voorpoten. En dit warmteverlies gaat niet alleen op bij honden uit bv Afrika en Zuid-Europa met een korte dunne vacht zoals de windhonden, maar ook bij gezelschapshonden met een langharige vacht. Zelfs een Dobermann uit Duitsland kan veel warmte verliezen.
Natuurlijk heb je geen thermische foto nodig om te zien of jouw eigen hond een jasje of trui nodig heeft. Je kan meestal aan het gedrag van je hond zien of hij/zij het koud heeft. Dit uit zich in:
- Rillen
- Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
- Problemen met ademhalen
- Zwakke hartslag
- De normale lichaamstemperatuur van een hond is gemiddeld 38°C / 39°C.Wanneer deze onder 37,5°C komt, bel dan zeker met je dierenarts
Bij bevriezingsverschijnselen is de huid bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen. De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten.
Is je hond onderkoeld is of heeft deze bevriezingsverschijnselen?
- Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving
- Pak de hond warm in met dekens
- Laat de hond iets warms drinken
- Geef de hond eventueel iets met suiker om energie te krijgen
- Bel je dierenarts voor verdere instructies
Ook vertelt de vachtstructuur veel over lichaamswarmte: heeft je hond onderwol? Dan zal het snel warm en beschermend zijn.
Belangrijk is verder om je te bedenken dat niet ieder individu gelijk is: sommige typjes zijn gevoeliger voor kou dan hun ras-broertjes of-zusjes. Ook het temperament en leeftijd van de hond speelt mee: een jonge hond of een hond die erg beweeglijk is, zal het minder snel koud krijgen dan een rustige of oude hond. Houd in ieder geval bij flinke kou rekening met je hond. Maak anders de wandeling wat korter, ga wat vaker of speel meer binnen om hem beweging te geven.
Koude is nu eenmaal ongezond voor een hond. Als een hond het vaak té koud heeft veroorzaakt dit schade aan het lichaam. Het lastige is dat die schade vaak slecht te herkennen is, net zoals bij langdurige tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bij een jonge hond merk je niets, maar deze hond kan zomaar vroegtijdige slijtage krijgen of zelfs een kortere levensduur hebben, enkel door te koude omstandigheden.
Hondenjas
Overtuigd en op zoek naar een hondenjas? Een luxe en extreem warme hondenjas is die van Hurrta. Liever wat minder warm en minder luxe? Dan is die van Flamingo een goede optie. Doordat deze dunner en waterafstotend is, kan je deze ook prima als regenjas gebruiken.
Vergeet tot slot ook vooral je zelf niet. Liefst meerdere laagjes kleding om lekker warm te blijven en snowboots voor een goede grip. Liever je normale schoenen gebruiken? Dan zijn snowsteps een uitkomst. Deze geven goede grip op gladde oppervlaktes en je doet ze makkelijk om je schoenen heen.